Uitgesteld geluk - Leeuwarden City of Literature

Tussen 7 mei en 14 augustus 2022, iedere dag tijdens het 100 dagen durend cultureel programma Arcadia, bracht Uitgesteld geluk van Leeuwarden UNESCO City of Literature een nieuw verhaal op steeds een andere, paradijselijke plek in Fryslân.

100 dagen, 100 verhalen, 100 locaties

De rode draad: de zoektocht naar schoonheid tijdens en na de pandemie. Wat geeft ons moed, welke zaadjes planten we voor de toekomst? Annelies Verbeke, Elke Geurts, Etgar Keret (Israël), Gerda Blees, Joke van Leeuwen, Koos Tiemersma, Marek Šindelka (Tsjechië), Nyk de Vries, Pilar Quintana (Colombia), Thomas Verbogt en negentig andere auteurs schreven er allemaal een nieuw kort verhaal over.

Vijftien professionele vertellers lazen deze verhalen voor. In de tuin bij de Friezen thuis, op volkstuincomplexen, in tuinen van staten en stinzen, in pluk- en theetuinen en op festivals. In het Nederlands, in het Frysk of in het Engels.

Inspiratiebron: het veertiende-eeuwse meesterwerk van de Italiaanse dichter en geleerde Boccaccio: de Decamerone. Een verzameling van honderd verhalen, in tien dagen verteld door tien jonge mensen, op de vlucht voor de pest. 

Net als toen vertelden we elkaar ook nu verhalen om de tijd door te komen, om elkaar te vermaken, om te reflecteren op de ellende. Maar ook – en vooral – om weer een beetje schoonheid en geluk te vinden.


Credits
Vertellers: Anna Raadsveld, Ate de Jong, Brecht Wassenaar, Claudia Woolgar, Frank Belt, Jan Tiede Bouma, Janneke Brakels, Sjoerd Bottema, Sjoerd van Beem, Sjoukje Jager, Zen Roorda, Joeso Peters, Tet Rozendal, Nynke Heeg, Marjolein Ley, Suzanne van Zwam, audio: Linze Valk, campagnefoto: Mirjan van der Meer

Concept: Ernst Bruinsma, Marleen Nagtegaal en Jan Gaasenbeek, projectcoördinatie: Tryntsje van der Steege, marketing: Berber van Oyen-Peenstra, publiciteit: Grietje Deinum, projectmedewerker: Sito Wijngaarden, vrijwilligers: Nynke Duiker, Fokje van der Meij, Gertrud Palstra, Heleen Kerkhof, Pieteke de Boer, Ciska Noordmans, Epko Dalstra, Jannie Geertsma, Wytske Wassenaar, Eise Dobbinga, Hermien van der Meer

 

100 locaties

100 verhalen

 

Geweest

zondag 14 augustus 2022 • 15:30 uur
Voorstraat 35, 8801 LA Franeker, Nederland
Voorgelezen door Ate de Jong in het Nederlands

En toen?
van Thomas Verbogt

zaterdag 13 augustus 2022 • 15:30 uur
Oldehoofsterkerkhof, Leeuwarden, Nederland
Voorgelezen door Tet Rozendal in het Fries

Bomenkind - een sprookje (6+)
van Paul van Dijk

vrijdag 12 augustus 2022 • 19:30 uur
Boegen 1, Oudemirdum, Nederland
Voorgelezen door Claudia Woolgar in het Engels

Landmark Beach
van Chika Unigwe

donderdag 11 augustus 2022 • 19:30 uur
Dokter Ypeylaan 10, 9257 MR Noardburgum, Nederland
Voorgelezen door Marjolein Ley in het Nederlands

Tijd en het verhaal
van Julie Phillips

woensdag 10 augustus 2022 • 19:30 uur
Jan Hofswijk 1, Wijnjewoude, Nederland
Voorgelezen door Marjolein Ley in het Nederlands

Spiegel (12+)
van Caja Cazemier