Van 7 mei tot en met 14 augustus 2022, tijdens cultureel festival Arcadia, vertelden we 100 dagen aaneen 100 verschillende, nieuw geschreven, korte verhalen op 100 verschillende paradijselijke locaties in Friesland. We hebben ontzettend genoten van de verhalen, de locaties en van de ontmoetingen en de gesprekken!

Meer dan 3600 bezoekers kwamen live luisteren. Ook op de website werd volop meegelezen en meegeluisterd. De 100 verhalen blijven daar beschikbaar.

De verhalen, in het Frysk, Nederlands en Engels, komen uit Friesland, de rest van Nederland en uit de rest van de wereld, waaronder uit veel collega-Cities of Literature, en gaan allemaal over Uitgesteld geluk: de zoektocht naar schoonheid en geluk na een pandemie.

Inspiratiebron: het veertiende-eeuwse meesterwerk van de Italiaanse dichter en geleerde Boccaccio: de Decamerone. Een verzameling van honderd verhalen, verteld door tien jonge mensen, op de vlucht voor de pest. 

Net als toen vertelden we elkaar ook nu verhalen om de tijd door te komen, om elkaar te vermaken, om te reflecteren op de ellende. Maar ook – en vooral – om weer een beetje schoonheid en geluk te vinden.

Veel dank aan alle schrijvers, vertalers, voorlezers, tuineigenaren, vrijwilligers, fotografen en iedereen die op een andere manier heeft meegewerkt.

Op dit moment werken we aan de samenstelling van een bloemlezing, met de mooiste, bijzonderste, opvallendste verhalen van Uitgesteld geluk.

Kijk je met ons terug met de foto’s? Klik op de foto voor het bijbehorende verhaal van die dag.

Over drie jaar, in 2025, is er weer een editie van Arcadia. Dat geeft Leeuwarden UNESCO City of Literature mogelijk de kans weer een project als Uitgesteld geluk te organiseren.

Martenatuin Franeker, 14-08-2022, foto: Lucas Kemper