Leeuwarden UNESCO City of Literature brengt tijdens kunst- en cultuurmanifestatie Arcadia, het vervolg op Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad, het meertalige en gratis toegankelijke programma ‘Uitgesteld geluk’. Hierbij wordt tijdens de honderd dagen van Arcadia, van 7 mei tot en met 14 augustus 2022, elke dag een nieuw verhaal verteld.

100 dagen, 100 verhalen

De verhalen worden steeds door een ander geschreven, op een originele manier verbeeld en op een onverwachte plek gebracht. Inspiratiebron is de Decamerone, het 14e eeuwse meesterwerk van de Italiaanse dichter en geleerde Boccaccio. Een verzameling van honderd verhalen, in tien dagen verteld door tien jonge mensen, op de vlucht voor de pest. De verhalen zijn hoopvol, pittig, humoristisch en soms ook erotisch. Ze behandelen liefde en waanzin, corruptie en natuurkracht. 


In ‘Uitgesteld geluk’ staan vergelijkbare vragen als in de Decamerone centraal. Waar vinden we schoonheid tijdens en na de pandemie? Wat geeft ons moed, welke zaadjes planten we voor de toekomst? In 2021 worden honderd schrijvers gevraagd de verhalen te schrijven. Begin 2022 worden de details van het meertalige en gratis toegankelijke programma bekend gemaakt. Updates over de oproep voor schrijvers en het programma worden op leeuwardencityofliterature.nl geplaatst.

Over Arcadia

In de lente en zomer van 2022 vindt de eerste editie plaats van Arcadia, een honderd dagen durende kunst- en cultuurmanifestatie als vervolg op Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. In dat jaar werkten tienduizenden mensen samen aan een bijzonder cultureel programma. Hiermee werd een eerste stap gezet richting een nieuw Fryslân waarin we middels kunst en cultuur beter voor elkaar en de aarde zorgen. Aan deze beweging wordt met Arcadia een vervolg gegeven. Ook bij Arcadia werken kunstenaars en de mienskip samen aan het toekomstbestendig doorgeven van ‘it bêste lân fan d’ierde’. Startdatum: 7 mei 2022.

foto: Mirjan van der Meer