Oproep aan schrijvers uit Friesland: schoonheid gezocht! Schrijf jij mee om Fryslân te trakteren op wat welverdiend, uitgesteld geluk?

Voor het project Uitgesteld geluk verzamelt Leeuwarden UNESCO City of Literature honderd verhalen uit Fryslân, Nederland en de rest van de wereld. De verhalen worden gepresenteerd in 2022 tijdens triënnale Arcadia.

Uitgesteld geluk is geïnspireerd op een boek uit de 14e eeuw: de Decamerone van Giovanni Boccaccio. In Europa grijpt de Zwarte Dood op dat moment genadeloos om zich heen. Zeven vrouwen en drie mannen ontvluchten Florence en trekken zich terug in een villa in de bergen. Daar vertellen zij elkaar gedurende tien dagen elke dag tien verhalen, honderd verhalen in totaal. De verhalen zijn hoopvol, pittig, humoristisch en soms ook erotisch. Ze behandelen liefde en waanzin, corruptie en natuurkracht. De personages vertellen elkaar deze verhalen om de tijd door te komen, om elkaar te vermaken, om te reflecteren op de ellende maar ook en vooral om weer een beetje schoonheid en geluk te vinden.

Voor Uitgesteld geluk vragen we honderd schrijvers naar hun visie op schoonheid en hoe de wereld eruit ziet wanneer die schoonheid alle ruimte krijgt. 

Je bevindt je in een paradijs. Wie en/of waar ben je? Bén je? Wat gebeurt er, wat is daar?

Je kunt je baseren op de (nabije) toekomst, op een paradijselijk verleden of op pure fantasie. Met dit gedachte-experiment willen we niet alleen schrijvers, maar ook toekomstige lezers en luisteraars stimuleren om hun blik vooruit te werpen, omhoog, na een lange tijd waarin voor veel mensen de wereld zo beperkt is geweest. Nadenken over een paradijs (dat klinkt makkelijker dan het is) prikkelt de verbeelding, maar brengt ook beweging: we kunnen ergens naartoe werken (of juist terugverlangen?), bouwen, dromen, daarvan genieten. Misschien is dát zelfs wel het paradijs: niet een eindpunt waarin de wereld perfect is, maar een wereld waarin geluk zowel een staat van zijn als een werkwoord is. 

  • Deadline voor het insturen: vrijdag 17 september 2021
  • Er mag in elke taal worden ingestuurd
  • Je verhaal bestaat uit maximaal 2500 woorden 
  • Per persoon mag één verhaal worden ingestuurd
  • Je verhaal mag niet eerder gepubliceerd zijn
  • Vermeld bij je inzending je naam, woonplaats, geboortedatum en eventuele schrijfervaring
  • Voor het verzamelen van de verhalen gebruiken we het online formulierprogramma Jotform

Uit de ingezonden verhalen wordt door Ernst Bruinsma, Marleen Nagtegaal en Jan Gaasenbeek van Leeuwarden City of Literature een selectie gemaakt op basis van kwaliteit en originaliteit. Zij lezen de verhalen zonder de naam van de auteurs te weten. Je hoort uiterlijk half november van ons of je verhaal is geselecteerd.

Geselecteerde schrijvers worden onderdeel van het project en krijgen net als alle andere deelnemende schrijvers een honorarium van 700 euro. De schrijver geeft in geval van deelname toestemming om het verhaal te publiceren via eigen kanalen van Leeuwarden UNESCO City of Literature en die van partners van het project.

Uitgesteld geluk is een project van Leeuwarden UNESCO City of Literature en maakt deel uit van Arcadia 2022.

De inzendingstermijn is verstreken. Je kunt geen verhaal meer insturen.


Heb je vragen over deze oproep, mail dan naar uitgesteldgeluk@leeuwardencityofliterature.nl

Foto: Mirjan van der Meer