Tijdens de eerste editie van cultuurmanifestatie Arcadia bracht Leeuwarden UNESCO City of Literature Uitgesteld geluk: 100 nieuw geschreven verhalen, voorgelezen in 100 tuinen in Fryslân. De verhalen vielen in de smaak bij het talrijke publiek. Om ze voor nog meer mensen te ontsluiten vroeg de organisatie letterkundige en schrijver Henk Pröpper om een selectie te maken voor een gedrukte bundel. Op donderdag 5 oktober overhandigde samensteller Henk Pröpper het eerste exemplaar van bloemlezing Uitgesteld geluk aan burgemeester Sybrand Buma. De bundels – een Nederlandse en een Friese versie – zijn te koop in de boekhandel.

De schrijvers die Leeuwarden City of Literature uitnodigde om een verhaal te schrijven, kwamen uit Friesland, Nederland en andere landen. Inspiratiebron was Boccaccio’s Decamerone. Henk Pröpper maakte niet alleen een selectie uit de honderd verhalen, maar schreef ook een inleiding: “U zult er een aantal lijnen in ontdekken, samen vormen ze een groter verhaal, het verhaal van onze tijd. Het is mooi, soms indrukwekkend, soms beangstigend om te zien hoe schrijvers een wereld in crisis ontleden en welke methoden, welke paradijzen ze ontwerpen, ofwel om aan de tijd te ontsnappen, ofwel om die juist onder ogen te zien”. De in Parijs woonachtige Pröpper was tijdens zijn loopbaan onder meer directeur van het Institut Néerlandais, het Nederlands Letterenfonds en uitgeverij De Bezige Bij. Hij is daarnaast recensent bij de Volkskrant.

In de bloemlezing zijn verhalen opgenomen van onder meer Annelies Verbeke, Albertina Soepboer, Cynan Jones, Jannie Regnerus, Etgar Keret en Rob van Essen. Zowel de Nederlandstalige als Friestalige bundel is vanaf 6 oktober te verkrijgen bij uitgeverij Afûk (in de winkel en de webshop), Boekhandel Van der Velde en bij andere webwinkels en boekhandels.

Over Uitgesteld geluk

Voor Uitgesteld geluk vroeg Leeuwarden City of Literature honderd schrijvers een kort verhaal te schrijven over de tijd na de pandemie. De verhalen werden tijdens de honderd dagen van cultureel programma Arcadia steeds in een andere tuin in Friesland voorgelezen. Het literaire project trok in zijn totaliteit ruim 3.600 bezoekers. De verhalen zijn nog altijd te beluisteren in de voorleestaal en te lezen in drie talen (Nederlands, Fries en Engels) op uitgesteldgeluk.nl.

foto’s: Natalia Balanina