LIT-UP - Leeuwarden City of Literature

Om literatuur in minderheidstalen en kleine talen in Europa beter onder de aandacht te brengen op de nationale en internationale markt, en een duurzaam internationaal netwerk op te bouwen, willen Leeuwarden UNESCO City of Literature en Boeken fan Fryslân Samen samen met zes andere Europese partners strategieën ontwikkelen. Ze doen dat in het internationale project LIT-UP. De eerste bijeenkomst was eind oktober 2022 in Valencia.

LIT-UP richt zich op uitgeverijen, schrijvers en organisaties voor boekpromotie, en stimuleert samenwerking, kennisuitwisseling en professionalisering. De andere partners in het project zijn organisaties uit Catalonië, Baskenland, Galicië, Servië, Slovenië en Corsica.

Tryntsje van der Steege van Leeuwarden City of Literature is betrokken bij LIT-UP: “Vooral de Basken en de Catalanen hebben in relatief korte tijd een grote groei doorgemaakt in het aantal literaire werken dat in hun taal is geschreven en van hun positie op de internationale markt. Daar kunnen we veel van leren. En aangezien Leeuwarden UNESCO City of Literature is, hebben we een unieke positie in dit netwerk, waar ook de andere partners van kunnen profiteren. Samen met Boeken fan Fryslân brengen we veel ervaring op het gebied van boek- en literatuurpromotie, denk aan projecten als de Dichter van Fryslân, de Kinderboekenambassadeur, de Taalkaravaan en het verhalenproject Uitgesteld Geluk.”

LIT-UP, dat loopt tot begin 2025, valt onder het Creative Europe Programme en wordt daarom ondersteund door de Europese Unie.