Met schrijvers en uitgevers die meedoen aan het Europese project LIT-UP waren we op literair festival Meet Me at the Lighthouse op Schiermonnikoog. In het project LIT-UP werken Boeken fan Fryslân en Leeuwarden UNESCO City of Literature samen met zes Europese partners om literatuur in minderheidstalen in Europa beter onder de aandacht te brengen.

Op donderdagmiddag leidde uitgever Eddy van der Noord ons rond op het eiland. Op donderdagavond trad schrijver Ixiar Rozas Elizalde (Baskenland) op bij de opening van het festival.

Op vrijdagochtend leidde Mathijs Sanders, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen, twee inspiratiesessies over het uitgeven en promoten van boeken in minderheidstalen. Aan de inspiratiesessies deden mee: Mireille Berman van het Nederlands Letterenfonds, dichter en schrijver Tsead Bruinja, Berneboeke-ambassadeur Tialda Hoogeveen, schrijver Anita Terpstra, dichter en schrijver Nyk de Vries en Ernst Bruinsma van Boeken fan Fryslân.

Op vrijdagmiddag presenteerde Mathijs Sanders het programma Kleine Talen, een literair programma over de kracht van de overlevering. Internationale schrijvers Ixiar Rozas Elizalde (Baskenland), Pia Prezelj (Ljubljana) en Paco Inclán (Valencia) gingen in gesprek en droegen voor, net als Tsead Bruinja. Taalonderzoeker Dyami Millarson vertelde over het belang van behoud van talen die dreigen te verdwijnen.


Foto’s: Natalia Balanina