Op Schiermonnikoog wordt literair festival Meet Me at the Lighthouse voorbereid. Leeuwarden UNESCO City of Literature heeft een eigen literair programma op het festival, met schrijvers en uitgevers die meedoen aan het Europese project LIT-UP. 

MMATL x COL x LIT-UP

De tweede editie van het literatuurfestival Meet Me at the Lighthouse vindt op Schiermonnikoog plaats op 9, 10, 11 en 12 november. Schrijvers en uitgevers die meedoen aan het Europese project LIT-UP doen mee aan workshops met o.a. schrijver van het Friese kadoboek 2023 Anita Terpstra en eerder Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, en zijn te zien in de programma-onderdelen Kleine Talen en MENS.

Literair programma Kleine Talen

Kleine talen zijn uniek, maar worden soms ook bedreigd in het voortbestaan. Wat maakt een taal tot een kleine taal? Over de kracht van overlevering. Met internationale gasten Pia Prezelj, Ixiar Rozas Elizalde en Paco Inclán.

Programma MENS

Ixiar Rozas Elizalde staat op de vooravond van ons programma onderdeel al op het podium, tijdens het literair programma MENS. De avond gaat over de mens op het eiland, de mens versus natuur en de rol van de mens in de wereld, het antropoceen. Is de mens natuur, of stelt de mens zich buiten de natuur? Hoe kun je zorgen voor de wereld als je je niet betrokken voelt bij het wezen van de aarde? Veel astronauten noemen het ‘blue marble-effect’ of het ‘overview effect’: na het zien van de kleine blauwe bal in de ruimte, ontstaat er compassie en mededogen voor onze aarde omdat dan pas het geheel en de fragiliteit ervan wordt gezien. Voelt men meer verbinding met het eiland omdat je het geheel kunt zien, de randen kunt ervaren?

Met naast Ixiar Rozas Elizalde ook Myron Hamming, Mariken Heitman, Simone Atangana Bekono en Dorien Dijkhuis.

Over Ixiar Rozas Elizalde

Ixiar komt uit Baskenland, Spanje. De stem, taal en haar klanken zijn de werkterreinen van Ixiar Rozas Elizalde. Haar teksten, essays en materiaal zijn in verschillende landen en talen gepubliceerd. Ze beoefent schrijven als een compositie, als een plaats van observatie en een topografie van bewustzijn, open voor andere artistieke talen. Haar creaties richten zich op een zoektocht naar compositie door middel van ritme, een klank die zich bevindt in de golvingen die ontstaan tussen woorden, adem, tempo, geest, luisteren en geluid. Twee van haar boeken doorkruisen de ervaring van de horizon op een plek van eilanden en vuurtorens. Haar werken: Negutegia (2006, Pamiela; 2009, Itaca), Ejercicios de ocupación. Afectos, vida y trabajo (2015, met Q. Pujol, Polígrafa), Beltzuria (2014, Pamiela; 2017, Enclave), 20.20 (2016, met M. Salgado), Unisonoa (2020, Pamiela; Bandcamp), Sonar la voz. 9 ensayos y 9 partitura (2022, Consonni). Ixiar Rozas Elizalde maakt deel uit van AZALA en van het project Borradores del Futuro. In de loop der jaren heeft ze samengewerkt met talloze kunstenaars, choreografen en denkers van over de hele wereld. Ze heeft een PhD in Fine Arts en is professor in artistieke educatie en van masteropleidingen waarin ze de grenzen van het schrijven en manieren om met poëzie en verbeelding te werken, probeert te verleggen.