Ieder jaar nodigt Leeuwarden UNESCO City of Literature schrijvers uit het buitenland uit voor een residentie in de stad, en gaan schrijvers uit Fryslân op residentie naar andere steden. Van 26 mei tot en met 30 juni woont en werkt schrijfster Rasha Khayat uit Hamburg in Leeuwarden.

Rasha Khayat (1978, Dortmund, Duitsland) groeide op in Jeddah, Saudi-Arabië. Met een Saoedische vader en een Duitse moeder leefde ze al vanaf jonge leeftijd tussen verschillende landen, culturen en talen. In 1988 verhuisde ze met haar hele familie naar Duitsland. Daar maakte Rasha haar schooltijd af, waarna ze Duitse literatuur, vergelijkende literatuurwetenschappen en filosofie ging studeren aan de Universiteit van Bonn.

Rasha schreef in 2022 het verhaal Oom Ahmads fauteuil voor Uitgesteld geluk, het verhalenproject van Leeuwarden UNESCO City of Literature tijdens Arcadia 2022. Suzanne van Zwam las het verhaal op 5 augustus voor in de tuin van de Rixtpleats in Terbant. Het verhaal is hier nog te lezen en te beluisteren. Oom Ahmads fauteuil is ook opgenomen in de bloemlezing met 32 van de 100 verhalen uit Uitgesteld geluk.

Lezen, schrijven en onderzoeken – bijvoorbeeld wat erfgoed, verlangen, je ergens thuis voelen en de kracht van taal precies inhouden – zijn altijd een belangrijk deel van haar dagelijkse leven geweest. Daarom ging ze na haar studie aan het werk als redacteur en vertaler, en publiceerde ze haar eerste stukken. Nadat ze halverwege de jaren 2000 enige tijd in het Midden Oosten rondreisde, begon ze aan haar eerste roman. Dat boek werd in 2016 uitgegeven als Weil wir längst woanders sind (Omdat we allang ergens anders zijn). Haar debuut werd zeer goed ontvangen en is in meerdere talen vertaald. Het boek verkent wat ‘herkomst’ of ‘erfgoed’ kan betekenen voor een individu, door het verhaal te vertellen van broer en zus Basil en Layla die, ondanks een gedeelde familiegeschiedenis, verschillende wegen kiezen in hun leven en verschillende manieren om met hun verlangen (ergens thuis te horen) om te gaan.

Rasha’s nieuwe roman Ich komme nicht zurück (Ik kom niet terug) komt in augustus 2024 uit en onderzoekt wat voor soort connectie er eigenlijk mogelijk is tussen vrienden als zij uit verschillende achtergronden komen. Het boek gaat over verdriet en eenzaamheid en de aardverschuiving die 9/11 inhield voor veel moslimkinderen in Duitsland.

Behalve schrijver is Rasha ook vertaler en werkt ze als docent creatief schrijven voor zowel universiteiten als middelbare scholen. Sinds 2022 host ze de feministische literatuur-podcast Fempire – About women who write/über Frauen, die schreiben.

Rasha kijkt er erg naar uit om in Leeuwarden in contact te komen met het lokale literaire en culturele veld, om te leren over de literatuur in Friesland, en om inspiratie te vinden en op ideeën te komen voor een nieuwe roman. Wil je met haar in contact komen? Mail Tryntsje van der Steege, projectleider bij Leeuwarden UNESCO City of Literature: Tryntsje@leeuwardencityofliterature.nl.

Eerder waren schrijvers Carolina Pihelgas uit Estland en Guim Valls uit Catalonië te gast in Leeuwarden. Bekijk ook de actuele openstaande oproepen voor residenties in het buitenland.

Foto: Anika Büssemeier