De Catalaanse dichter Guim Valls uit Barcelona woont een maand in Leeuwarden en werkt samen met de Friese schrijver Anne-Goaitske Breteler aan nieuw werk, dat zij tijdens Explore the North presenteren.

Ze zijn twee totaal verschillende schrijvers: Guim is dichter met als kernwoorden urban, hiphop en directe taal. Anne-Goaitske maakt proza en verdiept zich daarbij in de lokale geschiedenis en sociologie. Toch delen ze ook veel, zoals hun interesse in de mythologie en legenden én de fascinatie voor hun (minderheids)taal – het Catalaans en het Fries.

In mei 2022 was Anne-Goaitske te gast in Barcelona op het internationale Festival Poesia. Dit uitwisselingsproject is een samenwerking van Explore the North, Barcelona City of Literature en Leeuwarden City of Literature.

De uitkomsten van de samenwerking zijn op zondag 16 oktober van 17:00 tot 17:45 uur te zien in Catalunya X Fryslân – Guim Valls en Anne-Goaitske Breteler in De Kapel van Dbieb, tijdens festival Explore the North. Entree op vertoon van je festival-polsbandje.

Leeuwarden City of Literature is betrokken bij vijf projecten op festival Explore the North:
Pidgin X
Eenzamens/Iensuminske (Sprekende stenen)
Acht korte composities over het leven van Oekraïners voor een westers publiek
Uitgesteld geluk
Catalunya X Fryslân – Guim Valls en Anne-Goaitske Breteler

Foto: Laia Serch