Portretten Mienskipssintrum Leppehiem - Leeuwarden City of Literature

Op 11 en 12 oktober waren Tsead Bruinja, muzikant Zea en fotografe Rosa van Ederen met gastdichter Nyk de Vries op bezoek bij Mienskipssintrum Leppehiem in Akkrum. Zij maakten persoonlijke portretten met en voor de heer Rinsma en de dames Van Dijk-Lemstra, De Zee-de Ruiter en Sniegowicz-Willemsen.

Tsead over het bezoek aan Leppehiem: “Ik kon in Akkrum meteen door naar het kleedhokje van het zwembad, want Wokke had haar wekelijkse zwemuurtje. Het was de eerste keer dat de kennismaking voor Portretten in Poëzie plaatsvond in zwembroek! De ontvangst was wederom zeer gastvrij. Noemenswaardig was het uitje naar de oude hifi-zaak van meneer Rinsma in Lippenhuizen. Als muziekliefhebber en amateur-audiofiel werden mij de oren flink gewassen door Rinsma, die vroeger op audiobeurzen ook al gevreesd werd om zijn kritische blik en scherpe vragen.” 

Bekijk de website van Wokke de Zee-de Ruiter en het artikel dat akkrum.net schreef over Portretten in Poëzie in Leppehiem.

Beluister het lied ‘Dat komt troch it libben’ dat Zea schreef en componeerde over bewoonster Janke van Dijk-Lemstra:

Bekijk een selectie van de foto’s die Rosa van de workshops (door Tsead, Zea en Nyk met bewoners) en de eindpresentatie maakte:

Lees de gedichten die Tsead en Nyk schreven over de bewoners:

Beluister het lied voor Jo op muziek (door Nyk de Vries):

Bekijk een deel van de foto’s die Rosa maakte als portret van de heer Jan Rinsma:

Rosa: “Meneer Rinsema heeft meer dan 50 jaar een hifi-speciaalzaak gehad in Lippenhuizen. En niks geen Philips of Sony, maar echt hoogwaardige apparatuur. Hij heeft een grote passie voor het zo optimaal mogelijk beluisteren van muziek, wat helaas in zijn nieuwe huis in Leppehiem hij niet geïnstalleerd kreeg. Maar elke week spreekt hij met vrienden af bij zijn oude winkel waar nog het een en ander aan apparatuur staat, onder meer in een speciale luisterkamer. En die luisterkamer wilde ik graag van dichtbij zien. Er werd een plaat van Sade opgezet. Meneer Rinsema ging zitten, sloot even zijn ogen en genoot.”