Dwaal van 24 tot en met 26 november tijdens festival Explore the North door de Leeuwarder binnenstad voor een weekend vol onontdekte kunst. Je ziet woordkunstenaars, performances, literaire popshows, muzikale pioniers en nog veel meer op bijzondere locaties in het oude centrum. 

Leeuwarden City of Literature is erbij met o.a. samenlees-sessies, boeken op recept, een gesprek met de Finse schrijver Juhani Karila en de theatrale eindpresentatie van de masterclass Literaire performance. Ook vind je ons leesmagazine LETTER op het festival.

In de aanloop naar het festival staat de Stadskas al op het Oldehoofsterkerkhof. Daar presenteren we samen met Explore the North en Marrit Jellema op 10 november de vierde (gratis toegankelijke!) editie van spoken word-avond Hoge Woorden.

Samenlezen met De Culturele Apotheek
Boeken op recept door De Culturele Apotheek
Juhani Karila
De ein set útein

Samenlees-sessies

za. 25 nov. 14:00-15:00 en 17:30-18:30 uur, De Utrecht
zo. 26 nov. 14:00-15:00 en 16:00-17:00 uur, De Utrecht

Je kunt heel wat schrijvers en dichters zien en horen tijdens Explore the North. Ze razen voorbij op de podia en ja hallo, waar ging dat nou eigenlijk over? Wil jij je even rustig een uurtje verder verdiepen in hun werk? Of gewoon eens goed een stuk tekst uitpluizen, weten hoe dat moet? Met een compact groepje duik je ter plekke in mooie fragmenten en gedichten. Onder leiding van een leesbegeleider praat je met elkaar over wat de teksten zoal oproepen: Wat staat er precies? Wat doet dat met je? Herken je het? De sessies vinden plaats in het prachtige Jugendstil-gebouw De Utrecht. Aan het eind van de sessies schuiven de schrijvers zelf ook even aan. Er is geen voorbereiding nodig.

Za. 25 nov. 14:00-15:00 uur: we lezen teksten van Tiemen Hiemstra
Za. 25 nov. 17:30-18:30 uur: we lezen teksten van Juhani Karila
Zo. 26 nov. 14:00-15:00 uur: we lezen teksten van Anne-Goaitske Breteler
Zo. 26 nov. 16:00-17:00 uur: we lezen teksten van Walt Whitman, met Preston Losack en Tsead Bruinja

Er is beperkt plek: schrijf je in via de website van Explore the North of tijdens het festival in de Stadskas.

De sessies zijn een opmaat naar ‘Mei-inoar lêze’: samenleesgroepen die Leeuwarden City of Literature en Culturele Apotheek begin 2024 in heel Fryslân starten.

Boeken op recept

za. 25 & zo. 26 november, 15:00-17:00 uur, De Stadskas

Valt de nietigheid van het bestaan je wel eens zwaar? Heb je last van een Calimero-complex, of juist van het ‘red-de-wereld’-syndroom? Van eindigheidsverdriet of na-mij-de-zondvloed-gedachten? Leeuwarden City of Literature en de Culturele Apotheek bieden verlichting bij deze en andere alledaagse kwalen! Kom naar het inloopspreekuur in de Stadskas voor een kort doch indringend consult en stort je hart uit. Dan ontvang je ter plekke een hoogstpersoonlijk boekenrecept op maat, inclusief de juiste dosering, het beste tijdstip van inname en eventuele bijwerkingen. 

Kirsten van Santen in gesprek met schrijver Juhani Karila

za. 25 november 20:45-21:30 uur, De Waalse Kerk | voertaal: Engels

Juhani Karila komt van het Finse platteland en schreef een volkomen origineel en absurd boek dat nu over de hele wereld wordt bejubeld: De jacht op het snoekje. In het verhaal, vergeven van de muggen en mysterieuze personages, gaat de stoere Elina op zoek naar een formidabele snoek die op magische wijze is verbonden aan haar lot. Tijdens het verhaal verschijnen steeds meer vreemde wezens. Toch zijn ze niet écht vreemd, want in dit dorp zijn ‘nixen’ net zo normaal als een beschuitje op zondagochtend. En daardoor is dit allesbehalve een sprookje. Karila gaat in gesprek met Kirsten van Santen, journaliste, zwemmer en schrijver van Water pakken, een boek waar ­aan­vankelijk zonder dat ze het zelf door had ­ ook zomaar een schim in zwom. Finland en Fryslân lijken elkaar te kennen. Hebben we het hier over magie? Of over een extra zintuig waarvan wij mensen vergeten zijn hoe het te gebruiken?

Literaire performance: De ein set útein 

zo. 26 november, 15.00-15:45 en 17.45-18:30 uur, de Kapel in dbieb | meertalig

Voor de tweede keer organiseerden Explore the North, Leeuwarden City of Literature en Tryater een masterclass-serie voor schrijvers en dichters die hun optredens naar een hoger niveau willen tillen. Theatermaker Karel Hermans onderzocht met de deelnemende auteurs de mogelijkheden om tekst over te brengen. Centraal staan hun eigen teksten, in welke taal dan ook geschreven. Tijdens festival Explore the North kun je in de Kapel van dbieb de opbrengst van deze zoektocht zien. Een speelse, literaire performance, waarbij dit keer het festivalthema de (on)eindigheid van het bestaan centraal staat. Deelnemende schrijvers: Ytje Hoekstra, Tialda Hoogeveen, Remco Kuiper, Eise Ivo Smit, Bauke Vermaas en Jetze de Vries.

Bekijk het complete programma en bestel je kaartje op: