Twee maanden na de lancering van Wjerspegelje breidt het project met Friese poëzie op spiegels op 1 april uit met acht dichters en 96 locaties. Wjerspegelje benut het aanbevolen RIVM-handenwasmoment om Friese dichters een nieuw podium te geven. 

Jeanet Hospes benadert namens Merk Fryslân de locaties: “Naast overnachtings- en horecalocaties hebben we ook andere openbare gelegenheden gevraagd. Zo doen er bijvoorbeeld ook bibliotheken en andere culturele organisaties mee. De reacties zijn heel enthousiast en er komen ook spontane aanmeldingen binnen. Dat laatste is fijn en er is nog plek voor meer locaties!” In totaal zijn er nu dertig verschillende Friese gedichten te lezen op 575 spiegels van 104 locaties. De bezoekers komen met het scannen van een QR-code bij de Nederlandse vertaling. 

Gevarieerde spiegelpoëzie

De dichters krijgen de opdracht van Leeuwarden UNESCO City of Literature. Ernst Bruinsma, zakelijk leider: “De spiegelpoëzie is heel divers doordat we de groep dichters zorgvuldig samenstellen. Zo vragen we zowel ervaren dichters als opkomende talenten. Naast Friestalige dichters zitten er ook anderstalige professionals bij. Die leveren in het Nederlands aan, waarna een literair vertaler de Friese versie maakt.” De dichters die bijdroegen aan de tweede serie zijn Sannemaj Betten, Job Degenaar, Joël Hut (in het Súdwesthoeks), Jan Kleefstra, Roelof ten Napel, Michelle Samba, Albertina Soepboer en Syds Wiersma. Op basis van Soepboers gedicht ‘Jûnsklokkroketblues’ is een video gemaakt, waarin het vers op verschillende plekken wordt voorgedragen. De kijker reist mee van Ameland naar Appelscha en van Hindeloopen naar Tytsjerk. 

Alle gedichten staan in het Fries en het Nederlands op friesland.nl/wjerspegelje. Daar is ook een overzicht van de locaties te vinden. De komende tijd wordt het project verder uitgebreid tot in totaal vijftig gedichten. Wjerspegelje is gebaseerd op het Zwolse idee Weerspiegelen en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân.

foto: Lucas Kemper
video: Hatogkrøller