Sinds 6 september trekken dichter Tsead Bruinja, muzikant Zea en fotografe Rosa van Ederen langs woonzorginstellingen in Fryslân om verhalen van oudere Friezen op te tekenen. Bruinja begon met ‘Portretten in Poëzie’ toen hij Dichter des Vaderlands was. Dankzij Leeuwarden UNESCO City of Literature kan het project nu doorgaan.

Tsead Bruinja was in 2019 en 2020 Dichter des Vaderlands. In januari 2019 gaf hij een workshop aan drie ouderen in Dokkum. Hij sprak met ze over vrijheid, het thema van de Poëzieweek van dat jaar, en ze maakten er samen gedichten bij. In 2019 werkte hij het project uit voor andere zorginstellingen in Fryslân. Hij vulde zijn team aan met muzikant Zea (Arnold de Boer), fotografe Rosa van Ederen en een groep gastdichters en ging er in 2020 mee op pad. Het participatieproject strandde na vier sessies door covid. Leeuwarden City of Literature heeft het project eind 2021 overgenomen van de Stichting Dichter des Vaderlands, zodat het toch kan worden afgemaakt.

Dagritme van het huis

Vanaf deze herfst worden wederom zorginstellingen bezocht door Bruinja, De Boer en Van Ederen. Zij worden opnieuw aangevuld met collega-dichters, waaronder Alara Adilow en Nyk de Vries. De kunstenaars gaan uitgebreid met bewoners in gesprek en volgen het dagritme van het huis. Hierbij worden allereerst Suderigge in Lemmer, zorgcentrum Het Bildt in Sint Annaparochie, Mienskipssintrum Leppehiem in Akkrum en Haersmahiem in Buitenpost aangedaan. Per instelling kiest het zorgpersoneel vier deelnemers uit. Deze bewoners maken onder begeleiding van de vier kunstenaars een zelfportret in de vorm van een foto, gedicht en/of lied. Ook maken de kunstenaars een portret, gedicht of lied op basis van gesprekken met hen. Het eindresultaat wordt de dag erna gepresenteerd tijdens een feestelijk programma voor alle bewoners en medewerkers van het tehuis.

Portretten in Poëzie is mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De uitkomsten van de bezoeken zijn te vinden op de projectpagina van Portretten in Poëzie.

Foto: Rosa van Ederen

Omrop Fryslân belde op 6 september met Tsead Bruinja. Luister hier het interview terug (van minuut 50 tot minuut 52).