Portretten Talma Hiem - Leeuwarden City of Literature

Op 1 en 2 december waren Tsead Bruinja, muzikant Zea en fotografe Rosa van Ederen met gastdichter/kunstenaar Lies Van Gasse op bezoek bij Talma Hiem in Balk. Zij maakten persoonlijke portretten met en voor de heer De Vries en de dames Posthuma-Wiersma, Van Loo-Faber en Pietersma.

Tsead: “In Talma Hiem te Balk werd ik niet aangekondigd als voormalig Dichter des Vaderlands, maar als Voormalig Vader van Friesland. Dat was te veel eer! Er werd kennisgemaakt met meneer De Vries, die ooit de trotse eigenaar was van de eerste Friese melktankwagen en die nu graag bingo speelt. Arnold schreef onder andere een liedje over zijn bedrevenheid in het ruilen, niet alleen met bingoprijzen. We luisterden met dichteres Lies Van Gasse naar mevrouw Van Loo die vertelde over Taizé en keken naar haar schilderijen. Rosa ging op pad met mevrouw Posthuma-Wiersma die vroeger graag blikspuit deed. Dat leidde tot zeer speelse foto’s! Vaak denken de bewoners dat hun leven niet speciaal genoeg is. Ook mevrouw Pietersma vond zichzelf en haar leven bijna te gewoontjes. Daar was ik het niet mee eens. Ik schreef over de vriendschap die zij al vijfentachtig jaar onderhoudt met Teatske en over haar huwelijk met Wieger, die vroeg uit het werk raakte omdat hij zonder bescherming met asbest had moeten werken. Het was een editie die ging over de persoonlijke verhalen van ouderen in Friesland, over liefde, leed, werk en spel door de jaren heen.”

Beluister het lied ‘De wissels fan Jan de Vries’ dat Zea schreef en componeerde over bewoner Jan de Vries:

Bekijk een selectie van de foto’s die Rosa van de workshops (door Tsead, Zea en Lies met bewoners) en de eindpresentatie maakte:

Lees de teksten die Tsead en Lies schreven over de bewoners:

Bekijk een deel van de foto’s die Rosa maakte als portret van mevrouw Minke Posthuma-Wiersma:

Rosa: “Minke Posthuma-Wiersma, geboren in 1945, heeft in haar leven veel gewerkt en veel gezorgd, voor haar man die ziek was geworden. Wat ze vroeger het liefste deed was buiten spelen, op mooie zomeravonden met de hele buurt. Blikspuiten, wat wij vroeger balletjetrap noemde, en dan de beste verstopplekken zien te vinden. Of een hinkelbaan op de stoep krijten en daar de hele dag mee in de weer zijn. Dus gingen mevrouw Posthuma-Wiersma en ik die middag samen buiten spelen. Ook wilde ze zelf leren fotograferen. Ze houdt ontzettend van de natuur en om dat vast te leggen bleek ze een heel goed oog te hebben.”

Enkele foto’s die mevrouw Posthuma-Wiersma zelf maakte: