Boekenlegger voorjaar 2023 - Leeuwarden City of Literature

PRIMAVERA


het wakkert aan
toorn vindt onze lippen vaker

paardenijs, sprookjeswit
vuur uit de ijzers geslagen
het werd een plechtig volksgebed:
dat Koning Winter eindelijk weer eens
een vette H boven Oslo zet
en vrieswind kraakt uit het oosten

en dan is het lente
en breekt er een ei
het licht huppelt tevoorschijn
maar waaruit?
een kwakkelende mensengeest
zware voetafdruk
over eerste vingerkootjes blad

primavera hell of a job
heetste zomer in de knop

Fries gedicht en Nederlandse vertaling: Syds Wiersma

Syds Wiersma (1963) is in het dagelijks leven filmarchivaris. De poëzie is zijn creatieve verwerking van de beelden die elke dag aan hem voorbij trekken. Na zijn eerste dichtbundel Alles wat ik net betinke woe (1992) en een time out van 25 jaar, zijn er de laatste jaren vier dichtbundels van hem verschenen: Raffelwjok (2016), de tweetalige bundel Twintig liefdes een Saudade /Tweintich leafdes in Saudade (2017), Lân sûnder ljurk (2019) en Skaadhûn (2022).

Engelse vertaling: Michele Hutchison

Michele Hutchison (1972) is literair vertaler uit het Nederlands en het Frans naar het Engels. Ze vertaalde meer dan veertig boeken uit het Nederlands en één uit het Frans. Ze ontving in 2019 de Vondel Vertaalprijs en won in 2020 voor The Discomfort of Evening, haar vertaling van de roman van Marieke Lucas Rijneveld, de International Booker Prize. Michele is ook bekend met de Friese literatuur, als een van de vertalers van Swallows and Floating Horses. An Anthology of Frisian Literature.

Beeld: Janine van Zeeland

Janine van Zeeland (1956) begon na een loopbaan als hbo-docent beeldende vakken en kunstgeschiedenis met schilderen in haar eigen atelier, in de weilanden van Noordoost Friesland. Weide- en boerderijdieren zijn voor haar een onuitputtelijke inspiratiebron. Alleen of in interactie met elkaar, in onverwachte houdingen of combinaties en altijd in de rust en de weidsheid van het polderlandschap.Met dichter Eppie Dam maakte ze in 2021 het boek Een dier is ook maar een mens, waarbij hij gedichten maakte bij 42 werken van Janine. Zij schildert voornamelijk met olieverf op doek.