Boekenlegger herfst 2023 - Leeuwarden City of Literature

AFSCHEID


Tussen eb en vloed lees ik mijn
levensfactuur in het golfribbelende zand.
De woorden worden snel gewist door de
begerige nooit te beteugelen zee.

Gedachtegangen, toekomstbeelden
herinneringen berijden de zilveren koppen.
Komen en gaan, slaan stuk in de
branding, verdwijnen weerloos in het niets.

Ik zie golven sterven in de schoot
der ontijdelijkheid gelijk ons heengaan
niet zelden donderslagend wreed.

Nederlands gedicht en Liwwadder vertaling: Melvin van Eldik

Melvin van Eldik (1954) is van oorsprong muzikant, die als bassist o.m. speelde in de blues/jazz-formatie French Connection. Op de Nationale Gedichtendag in 2004 won Melvin een vertaalwedstrijd van de LC en Stichting Literaire Activiteiten Leeuwarden. Het smaakte naar meer en sindsdien schreef hij al vele liedteksten en gedichten in stadsdialect Liwwadders. Hij organiseert poëzieavonden (o.a. Poëzie in de Bres, sinds 2007), geeft workshops en treedt op tijdens poetry slams. Naast eigen werk schrijft Melvin met regelmaat liederen en gedichten in opdracht. Melvin is aangesloten bij Dichter bij Leeuwarden.

Engelse vertaling: David McKay

David McKay is een prijswinnende vertaler uit het Nederlands in het Engels en heeft ook bijgedragen aan een bloemlezing Friese literatuur. Hij is onder andere bekend om zijn vertalingen van Stefan Hertmans en van klassieke Nederlandse auteurs als Multatuli (met Ina Rilke), J. Slauerhoff en Anton de Kom. Zijn vertaling van het toneelstuk The Wetsuitman van Freek Mariën is meerdere malen opgevoerd in Engeland en Amerika en is een Eurodram-selectie voor 2023. Hij vertaalt momenteel De herinnerde soldaat van Anjet Daanje.

Beeld: Janine van Zeeland

Janine van Zeeland (1956) begon na een loopbaan als hbo-docent beeldende vakken en kunstgeschiedenis met schilderen in haar eigen atelier, in de weilanden van Noordoost Friesland. Weide- en boerderijdieren zijn voor haar een onuitputtelijke inspiratiebron. Alleen of in interactie met elkaar, in onverwachte houdingen of combinaties en altijd in de rust en de weidsheid van het polderlandschap. Met dichter Eppie Dam maakte ze in 2021 het boek Een dier is ook maar een mens, waarbij hij gedichten maakte bij 42 werken van Janine. Zij schildert voornamelijk met olieverf op doek.