De lancering van de nieuwe website van de Stichting Poëzieroute Leeuwarden was vrijdag 6 november de aanleiding voor een programma rond straatpoëzie, met spreker Kila van der Starre. In de Friese hoofdstad ligt de grootste poëzieroute van Nederland. Deze route is nu ook toegankelijk voor mensen met een beperking.

De Stichting Poëzietableaus Leeuwarden (opgericht in 1993) beheert inmiddels zestig poëziestenen in de stad. In de route liggen onder andere gedichten van Slauerhoff, Ilja Leonard Pfeijffer, Anne Vegter, Remco Campert en Ellen Deckwitz. Deze route is nu ook toegankelijk voor mensen met een beperking via de nieuwe website en webapp op poezieroute.nl. De gehele route is daarmee zowel thuis als onderweg te volgen.

Acteurs Tamara Schoppert en Raymond Muller hebben de gedichten ingesproken, zodat mensen met een visuele beperking naar de teksten kunnen luisteren. Voor mensen die niet in de gelegenheid zijn de route te wandelen zijn er bij elk gedicht 360graden-beelden gemaakt. Bovendien zijn er voor buitenlandse gasten Engelse vertalingen aanwezig en zijn de Friese gedichten ook vertaald naar het Nederlands.

Hoofdgast Kila van der Starre gaf vrijdag 5 november een workshop over de linguïstische en materiële code van straatpoëzie. In de aansluitende lezing zette de literatuurwetenschapper, poëziecriticus en dichter uiteen hoe deze vorm van literatuur is ontstaan en wat de verschillen zijn tussen het fenomeen in Vlaanderen en Nederland.

De nieuwe website is ontwikkeld door BW H Ontwerpers en mogelijk gemaakt door Leeuwarden UNESCO City of Literature en het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân. 

foto’s: Marc de fotograaf