Samen genieten van verhalen verrijkt het alledaagse leven, en onderzoek heeft uitgewezen dat literatuur een heilzame werking heeft.

Daarom werken Leeuwarden City of Literature en de Culturele Apotheek samen om meer mensen in Fryslân te laten genieten van mooie verhalen en gedichten uit de wereldliteratuur. Dat doen we in het project Mei-inoar lêze: in heel Fryslân lezen mensen sinds januari 2024 samen, in bibliotheken, boekhandels en dorpshuizen. Het samenlezen wordt begeleid door leesbegeleiders.

Er is al een mooie groep leesbegeleiders, maar omdat er extra groepen starten, willen we de groep leesbegeleiders graag uitbreiden.

Mei-inoar lêze is geen klassieke leesclub of boekenclub. Iedereen kan meedoen en voorbereiding of voorkennis is niet nodig. De teksten worden ter plekke uitgedeeld en hardop voorgelezen.

Hou je van lezen en breng je graag mensen samen? Ben je een sfeermaker die goed kan luisteren? Denk je dat je een groepsgesprek in goede banen kunt leiden of zou je dat willen leren? Word dan leesbegeleider bij Mei-inoar lêze. Het gaat om een vrijwilligersfunctie. Frysk kunnen verstaan, lezen en spreken is een pré. We zoeken met name kandidaten uit (de omgeving van) Dokkum, Gytsjerk, Balk en Stiens.

De Culturele Apotheek leidt je op tot leesbegeleider. De training zal in oktober en/of november plaatsvinden en bestaat uit twee online dagdelen en een (1) live trainingsdag op een locatie centraal in Fryslân. De trainingsdagen zijn meestal op vrijdag.

Wil je eerst meer weten? Mail naar vraag@cultureleapotheek.nl. Er zijn twee online momenten gepland waarop we kennismaken met de geïnteresseerden en je je vragen kunt stellen. Dat zijn donderdagavond 5 september om 19.30 uur en vrijdagochtend 6 september om 10 uur. 

Mei-inoar lêze is een activiteit van de deelnemende locaties, Leeuwarden City of Literature en de Culturele Apotheek. Met Mei-inoar lêze werken we mee aan het Fries Leesoffensief.

Foto: Jacob van Essen | Hoge Noorden