Fers2 brengt Keukenstafelpetearen, een podcast over kunst, schrijven en de politiek van literatuur, gepresenteerd door Friduwih Riemersma en Abe de Vries. De nieuwe serie brengt intieme gesprekken met kunstenaars over hun werk en hun leven en wordt uitgezonden op woensdag 24 maart 2021.

In deze allereerste Friestalige kunstpodcast belicht het literaire tijdschrift Fers2 kunst vanuit een radicaal perspectief: wat willen we echt met kunst? Gepresenteerd door schrijver en beeldend kunstenaar Friduwih Riemersma, brengt de serie intieme gesprekken met schrijvers, beeldend kunstenaars en podiumkunstenaars over hun werk, ontdekkingen, frustraties en reizen.

In alle afleveringen gaat het erom welk idee de kunstenaar in beweging heeft gezet. Het gaat over hun visies en principes. Staan ze de kleur zwart toe in hun aquarel? Wat doet zwart met ons? Omstreden kwesties worden niet vermeden. Zoals, kun je kunst toegankelijk maken door schilderijen uit te leggen aan museumbezoekers? Maakt zo’n verklaring de kunst democratisch? Of is het slechts een dogma van de museumgids? Of waarom nog een Dichter van het land / Volk als onze idealen plaats hebben gemaakt voor consumptie?

De droom van Fers2 was om kunst te laten zien als de dagelijkse herschepping van de werkelijkheid: om het publiek daar te krijgen, als een vlieg op een muur, luisterend naar hoe de kunstenaars smoezen.

De podcast wordt elke twee weken uitgebracht en duurt tussen de 15 en 40 minuten. De eerste aflevering is woensdag 24 maart te horen op de website van Fers2. Het eerste seizoen van 12 afleveringen zal de achtergrondverhalen van twee of drie kunstenaars vertellen.

De podcast opent met dichter en schilder Elmar Kuiper die vertelt over waar poëzie om draait. Waar doet hij het voor? “Boodschap is een zwaar woord, maar uiteindelijk gaat het erom waar het bij kunst om draait: je wilt je punt zo duidelijk mogelijk maken, een punt.” “Soms moet je er lang op slijpen, soms schrijft het zichzelf af. Dat zit dan in het wit tussen de regels. Van daaruit kun je veel informatie halen: uit de stilte van de dichter.” Hij, zegt Kuiper, heeft geen missie. Maar over honderd jaar wil hij nog steeds gelezen worden.

De muziek- en geluidstechniek is van componist Martin Klapwijk, het inhoudelijk advies is van journalist en podcaster Qing Wang. Fers2 is een onafhankelijke online publicatie voor Friese literaire kunst.