Op dinsdag 10 oktober krijgen vier nieuwe stemmen in de Friese literatuur, en misschien wel toekomstige Gysbert Japicxprijswinnaars, het podium in café De Gouden Leeuw in Tresoar. Ze maakten teksten geïnspireerd door Japicx zijn leven en werk, en zijn betekenis voor de (Friese) taal. Elly de Leeuw, Gabriëlle Terpstra, Joël Hut en KUÒ laten een verscheidenheid aan genres in verschillende talen horen.

Gabrielle Terpstra (1990) woont in Leeuwarden. Ze dicht sinds 2018 en publiceert onder meer in de Moanne, bij Poetry Circle Leeuwarden en bracht een eigen bundel uit met haar collectief Pauper Poëzie. Met haar gedicht brengt ze een ode aan nieuwe taal, aan eigen taal, aan oud en nieuw.

Elly de Leeuw (1962) woont in Marsum. Sinds 2021 volgt ze lessen aan de Skriuwersfakskoalle, omdat ze plezier heeft aan het schrijven van korte verhalen, liefst in het Fries en liefst met een kleine ‘twist’. In haar verhaal mag de ik-persoon een held uit de Friese geschiedenis interviewen, Gysbert.

Joël Hut (1995) is opgegroeid met het Zuidwesthoeks Fries en gebruikt dat in zijn poëziedebuut ‘börtersgrut’ uit 2020. Dit jaar verscheen zijn nieuwste bundel ‘wurd för wurd för wurd’. Hut gaat bewust om met taal en dichtvorm, die hij vaak speels inzet. In zijn gedicht schrijft hij dat hij in Gysbert zijn gelijke hoopt te vinden.

Kuo Weh Ho (1989) stond onder de naam KUÒ als hiphopartiest op verschillende festivals. Hij is bekend om zijn doordachte oneliners en filosofisch spelen met woorden. Dit jaar verscheen zijn album ‘Noorderlicht’ in samenwerking met Poelier. Hij maakte een bijdrage over eigenzinnig zijn. ‘Eigenzinnig zijn maakt je uniek. Eigen stijl met eigen ritme, eigen flow en eigen beats.’

Deze activiteit is onderdeel van het programma van de Gysbert Japicxpriis wike van Tresoar. Deze activiteit wordt georganiseerd door De Moanne, Explore the North en Leeuwarden UNESCO City of Literature.

Op zaterdag 14 oktober wordt de belangrijkste literaire prijs van Fryslân, de Gysbert Japicxpriis, in Bolsward uitgereikt aan Jetske Bilker voor haar roman Spegel en Sonde. Voorafgaand aan deze dag worden diverse literaire activiteiten georganiseerd. Tresoar heeft de organisatie in handen en werkt samen met andere literaire organisaties.