Zaterdag 16 december 16:30 uur wordt in hotel restaurant De Watersport in Heeg een gedicht van Gerard Reve onthuld. Dat gebeurt in aanwezigheid van Teigetje en Woelrat, Reves partners uit zijn Frieslandtijd. Het initiatief komt van Joke Aartsen.

Dichter fan Fryslân Arjan Hut draagt tijdens het feestelijke onthullingsprogramma een gelegenheidsgedicht voor en Jankobus Seunnenga vertolkt de Ballade van het eenzame hart. Teigetje en Woelrat spreken en verrichten de officiële onthulling. 

Gerard Reve (1923-2006) woonde in de jaren ’60 van de vorige eeuw zeven jaar in Greonterp, Friesland. Hij ontvluchtte de drukte van Amsterdam en heeft in Friesland naar verluidt de gelukkigste tijd van zijn leven beleefd. In 1965 schreef hij het gedicht Herkenning, waarin het dorp Heeg voorkomt.

Nu weet ik, wie gij zijt,
de Jongen die ik eenzaam zag te Woudsend en daarna,
nog op dezelfde dag, in een kafee te Heeg.
Ik hoor mijn Moeders stem.
O Dood, die waarheid zijt: nader tot U.

Dit gedicht is voor het eerst uitgegeven in de bundel Nader tot U uit 1969. Reve noemt de gedichten hierin ‘geestelijke liederen’. In het gedicht Herkenning zijn het geloof (‘gij’ = God én de geliefde), de (mannen)liefde, eenzaamheid, Maria (‘mijn Moeder’) en het verlangen naar de dood (‘die waarheid zijt’) belangrijk. Deze elementen zijn veel in het werk van Reve terug te vinden. Ze lijken vaak spottend beschreven in een opvallende schrijfstijl met een heel eigen humor, maar ze zijn in de grond bloedserieus bedoeld.

Gerard Reve was een bijzonder mens en een bijzondere schrijver. Zijn debuutroman De avonden (1947) sloeg in die jaren in als een bom. Hij beschreef daarin nietsontziend de saaiheid en somberheid van de wederopbouwjaren na de Tweede Wereldoorlog voor mid-twintigers, thuiswonend bij hun zwijgende ouders, gedoemd tot kantoorbaantjes.

Hierna werd hij nog bekender door spraakmakende passages in teksten en opvallende televisieoptredens. Hij leek voortdurend te provoceren, maar in feite was hij altijd zichzelf: een eenzaam, twijfelend en zoekend mens met een geheel eigen, maar oprechte geloofsbeleving. Zijn openlijke homoseksualiteit sinds de jaren ’60 was ook opvallend en spraakmakend. Wat velen niet weten, is dat hij daarmee en door zijn warme en steunende reacties op wanhopige briefschrijvers heel belangrijk is geweest voor wat hij zelf noemde ontwakend ‘homosueel’ Nederland.

Het ‘kafee te Heeg’ in het gedicht Herkenning hierboven is De Watersport. Het gedicht gaat nu in Reves honderdste geboortejaar een permanent plekje krijgen op de schouw in het café.

De inloop is vanaf 16.00 in het café aan de Skatting 44 in Heeg. Het officiële gedeelte start om 16.30 en zal ongeveer een half uur in beslag nemen. Iedereen is welkom.