In 2023 bestaat het Fries dichterscollectief RIXT vijf jaar. In mei 2018 kwam een groep dichters bij elkaar en werd de naam van de bekende Friese dichteres Rixt (1887-1979) gekozen voor het collectief dat de poëzie in Fryslân anders op de kaart wilde zetten.

Op dit moment nemen meer dan vijftig dichters deel aan RIXT. De meesten van hen schrijven in het Fries, maar er zijn ook Nederlandstalige dichters bij het collectief aangesloten en een aantal dat in een Friese streek- of stadstaal publiceert.

Ter gelegenheid van het eerste lustrum komt RIXT, in samenwerking met uitgeverij Louise, met een jubileumbundel. Het is een selectie uit vijf jaar poëzie van RIXT. De meeste gedichten in de bundel zijn gepubliceerd op de website van RIXT of geschreven voor door RIXT georganiseerde projecten.

Vijftig dichters hebben gedichten voor de bundel aangeleverd. Een externe redactie (Bert Looper, Henk
Dillerop en Nika Stefan) heeft de selectie voor de bundel gemaakt. Van alle deelnemers is één gedicht opgenomen. De bundel bevat een grote verscheidenheid aan thema’s en vormen. Het is een caleidoscopisch beeld van vijf jaar poëzie in Fryslân, met een bijzonder oog voor de actualiteit en maatschappelijke thema’s.

De bundel verschijnt op 1 oktober 2023 en de presentatie is onderdeel van een middag en avond met ca. dertig dichters, muziek en dans. Locatie is Theater De Bres in Leeuwarden, tijd van 13.30 tot 22.00 uur. Op drie zondagen daarna (8, 15 en 22 oktober) zal het boek ook worden gepresenteerd op een aantal dichtersmiddagen, waar dichters in wisselende samenstellingen zullen optreden, met ook aandacht voor muziek en beeldende kunst. Locaties zijn Grou, Oudebildtzijl en Nijelamer.

Bezoek website →