Ronald Wijnia, Marrit Jellema, Hendrik Willemsen en Sannemaj Betten zijn de vier dichters die kans maken om Stadsdichter van Leeuwarden te worden.

De vijfkoppige jury heeft de finalisten uitgekozen uit veertien inzendingen. Alle kandidaten moesten daarvoor een plan indienen over hoe zij de rol van Stadsdichter willen invullen. De komende maand gaat de jury met de vier kandidaten in gesprek over hun plannen .

Bekendmaking nieuwe Stadsdichter

Tijdens de Week van de Poëzie, eind januari 2024, maakt de jury bekend wie zich van januari 2024 tot januari 2026 Stadsdichter van Leeuwarden mag noemen.

“Wat mooi dat zoveel kandidaten zich bij ons hebben gemeld die Stadsdichter van Leeuwarden willen worden!”, zegt cultuurwethouder Hein Kuiken. “Als City of Literature mogen we ook blij zijn met vier ijzersterke finalisten. Ik wens onze jury veel succes bij het kiezen van een nieuwe Stadsdichter voor onze gemeente.”

Over de vier finalisten

Ronald Wijnia (1971) woont in de wijk Zuiderburen. Hij publiceerde in 2020 zijn eerste bundel Frisse lucht en in 2024 verschijnt de bundel Het geluk lacht je af en toe. Onder de naam Taaltriggert (ruim 13000 volgers) publiceert hij op Instagram en Facebook zijn gedichten. Ronald Wijnia doet geregeld mee aan exposities en voordrachten (o.a.tijdens Poëzie in de Oldehove en 1.000 Dichters). Zijn gedicht Roze Wolk is sinds twee jaar te zien op het gebouw van NHL Stenden.

Marrit Jellema (1993) won in 2019 een Spoken Award in de categorie ‘lyrics’. In juni 2021 kwam haar spoken word debuutalbum superpersoonlijk uit en in september 2021 stond ze in de finale van het NK poetryslam. Begin 2023 was de release van haar tweede album, Voor altijd. Marrit volgde vanaf april 2021 tot februari 2023 het Urban Arts Talent traject van het fonds voor cultuurparticipatie om zichzelf als artiest verder te ontwikkelen. Ze geeft regelmatig workshops poëzie en spoken word, organiseert samen met Explore The North en City of Literature Leeuwarden het spoken word evenement ‘Hoge Woorden’ en staat op podia door het hele land.

Hendrik Willemsen (1999) is een geboren en getogen Liwwadder met een passie voor taal, kunst en cultuur. Die passies komen voor hem allemaal samen bij het schrijven van gedichten en spoken word. Hij deed de Schrijfacademie en volgt een Master Nederlands aan de VU in Amsterdam. Hendrik Willemsen treedt op als spoken wordt artiest en organiseert open podia en schrijfworkshops.

Sannemaj Betten (1995) is hikke en tein in Fryslân (Leeuwarden en Sint Jacobiparochie). Keerde na twee jaar in Maastricht en Almere terug naar Leeuwarden. Blinkt uit in dyslexie-taal, kindertaal, pubertaal, lichaamstaal en in queertaal. Stond met 15 jaar in de finale van de Jonge Dichter Des Vaderlands, met 17 en 18 stond ze voor Fryslân in de landelijke finale van Kunstbende categorie taal, en won beide keren de tweede prijs. Was een tijdje voor de Leeuwarder Courant “Dichter bij het Nieuws” geweest. Ze trad ook op literaire festivals door het hele land. In 2023 één van de twee Leeuwarder (!) finalisten van de SPOKEN AWARDS in het Luxor theater in Rotterdam.

Wat houdt de rol van Stadsdichter in?

Leeuwarden was in 2018 niet alleen Culturele Hoofdstad van Europa, maar is sinds eind 2019 ook UNESCO City of Literature. Deze stad met de bijbehorende dorpen verdient een Stadsdichter.

De Stadsdichter schrijft over Leeuwarden, reflecteert op wat er leeft. Een Stadsdichter heeft binding met wat er binnen de gemeente speelt en heeft oog voor culturele en maatschappelijke ontwikkelingen. De Stadsdichter heeft een onafhankelijke en verbindende functie voor heel Leeuwarden. De Stadsdichter is kritisch en betrokken en wakkert de liefde voor woordkunst aan.