20 januari kwamen voor de tweede maal vijf schrijvers bij elkaar voor het project Sprekende Stenen. Dit project is een van de negen kunstprojecten van het programma Over de drempel waarmee de gemeente Leeuwarden het probleem eenzaamheid in de stad onder de aandacht wil brengen.


Initiatiefnemer van Sprekende Stenen is Sytse Jansma. Naast de deelnemende schrijvers (Gemale Bofunda, Nicole van den Berg, Raymond Muller, Remco Kuiper) had hij ook ervaringsdeskundigen uitgenodigd om te vertellen over wat eenzaamheid voor invloed heeft gehad in hun leven. Wanneer ben je eenzaam? Hoe erg is het eigenlijk? Hoe klinkt eenzaamheid? Hoe herken je het bij de ander? Deze vragen kwamen o.a. aan bod toen de schrijvers later 1-op-1 in gesprek gingen met de vertellers. Duidelijk is dat eenzaamheid zeer verschillende oorzaken kan hebben. Het doel van dit project is om uiteindelijk tot teksten, in verschillende literatuurvormen, te komen, die een zeer diverse mienskip vertegenwoordigen. 

Samen met Leeuwarden City of Literature wordt een ontmoetingsbankje ontworpen. Dit bankje krijgt een mooie centrale plek in Leeuwarden. Vanuit hier worden bezoekers verleid op zoek te gaan naar negen stenen die in de stad verspreid liggen. Bij deze stenen zijn de teksten te lezen en te beluisteren.

Sprekende Stenen wordt net als alle andere Over de drempel-projecten gepresenteerd tijdens Arcadia in 2022. Wij houden jullie hier op de hoogte.