Van 29 september tot en met 6 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. In het hele land worden veel activiteiten georganiseerd waar je elkaar kunt ontmoeten en nieuwe contacten kunt leggen. Maak bijvoorbeeld een wandeling langs de Sprekende stenen in het centrum van Leeuwarden.

Sprekende stenen is een literatuurproject over eenzaamheid. Hoe ruikt, klinkt en voelt eenzaamheid? Sprekende stenen wil met verhalen eenzaamheid zintuigelijk en daarmee invoelbaar maken. Vijf schrijvers zijn in gesprek geweest met mensen die door verschillende oorzaken in aanraking zijn gekomen met eenzaamheid. Dat heeft een aantal innemende verhalen opgeleverd. Deze kun je beluisteren in het centrum van Leeuwarden, tussen de mensen in, want eenzaamheid hoort namelijk bij de mens, bij mens-zijn.

Met je mobiele telefoon ontdek je via een online plattegrond waar de verhalen te vinden zijn. Zo wandel je een route tussen acht sprekende stenen (gevelstenen) en een ontmoetingsbank. Door de QR-code bij de stenen te scannen, laat je ze spreken.

Sprekende stenen is onderdeel van het programma Over de drempel van de gemeente Leeuwarden en is samen met Leeuwarden UNESCO City of Literature ontwikkeld. De deelnemende schrijvers zijn: Remco Kuiper, Gemale Bofunda, Nicole van den Berg, Raymond Muller en Sytse Jansma. Kunstenaar Ineke van der Blom heeft zowel de stenen als de ontmoetingsbank gemaakt.

Het is niet makkelijk om over eenzaamheid te praten. Heb je de behoefte om erover te praten, maar weet niet met wie? Bij de Luisterlijn staat 24/7 iemand voor je klaar met een luisterend oor. Kijk op deluisterlijn.nl of bel 088 0767 000.

foto: Natalia Balanina