Boekenlegger zomer 2024 - Leeuwarden City of Literature

Ik zou je heel graag willen zeggen
dat de zomer niet bestaat maar 
eindeloos is en dat bloemen nooit huilen
Maar hoe leg ik dit uit in 
poëzie, hoe vang ik hier alles 

Want ik kan schrijven over 
hoe alles lichter voelt
en hoe de lucht proeft als de
grasstengel waar je als kind op kauwde
zonder tijd en in gedachten
Alleen de zon, het gras, jij
En over de eerste keer dat je
met zonder jas naar buiten rende
En natuurlijk altijd over softijs met disco

Maar ik wil alleen weten of jij
op het strand ook soms zachtjes snikte 
en of je houdt van perenijs? Ik…
Oh sorry, dit is mijn laatste regel. 

Nederlands gedicht: Marrit Jellema

Marrit Jellema (Leeuwarden, 1993) is spoken word-artiest, dichter en schrijver. Ze is daarnaast initiator en organisator van Hoge Woorden (podium voor spoken word in Fryslân) en stadsdichter van Leeuwarden. Marrit bracht tot op heden twee albums uit, won in 2019 een Spoken Award in de categorie ‘lyrics’ en stond in september 2021 in de finale van het NK Poetryslam. Ze zet zich in voor (wijk)verbindende projecten, verzorgt workshops, schrijft in opdracht en treedt regelmatig op.

Friese vertaling: Arjan Hut

Arjan Hut (Drachten, 1976) groeide op in Surhuisterveen en publiceerde in 2004 zijn eerste dichtbundel ‘Nachtswimmers’. Hij was in 2005-2006 stadsdichter van Leeuwarden, in 2019-2020 Wâlddichter van de gemeente Achtkarspelen en is de huidige Dichter fan Fryslân. Hut is redacteur van tijdschrift de Moanne en geeft poëzieles aan de Skriuwersfakskoalle. Zijn meest recente, zesde dichtbundel, verscheen in 2023 onder de titel ‘Ien tel de ierde stil’.

Engelse vertaling: Preston Losack

Preston Losack (Dallas) is een schrijver, dichter en redacteur die graag menselijke emoties en ervaringen verkent. Hij publiceerde diverse gedichten, staat vaak op het podium en neemt vanuit Explore the North deel aan het #NieuweStukken-ontwikkeltraject 23-24 van Fonds Podiumkunsten. Ondersteund door het Nederlands Letterenfonds begon hij ‘Preston’s Poetry Podcast’ om poëzie toegankelijker te maken. Vertalen ziet Preston als een manier om (het werk van) andere dichters beter te leren kennen.

Illustratie: Michiel Kloppenburg

Michiel Kloppenburg (1984) is freelance illustrator en animator en woont in Jelsum. Zijn stijl kan worden omschreven als kleurrijk, speels en minimalistisch. Michiel werkt graag aan projecten die te maken hebben met duurzaamheid en natuur. Hij is mede-oprichter van Motiontales, een animatiestudio die complexe informatie begrijpelijk maakt met animatie en motion design. Ook is hij mede-oprichter van Level Up Coworking, een coworking space in Leeuwarden voor creatieve freelancers.