Lezen is goed voor je. Het scherpt je geest, verlengt je leven, kalmeert de zenuwen. Blablabla, het zal wel. Laat het lezen maar lekker over aan een ander! Wat is jouw reden om niet te lezen?
Tekst: Berber van Oyen | Illustraties: Perla Schippers
Geen tijd
Naast werk of studie slurpen vooral telefoon en televisie al je aandacht op. Hoe vind je toch die leestijd, buiten de vakanties om? Een paar tips. 1. Sleep je (e-)boek altijd mee. Ergens even wachten? Niet swipen, naar bladeren! 2. Lees één boek tegelijk. Dan zit je er echt in en wil je doorlezen. 3. Kies een vast leesmoment. Altijd voor het slapengaan, standaard in de trein, bij je ontbijt. Regelmaat laat je leesmeters maken.
Geen geld
Boeken duur? Een lidmaatschap van de bibliotheek is zeer betaalbaar (en onder de 18 zelfs gratis). Op rommelmarkten, weggeefplekken, in kringloopwinkels, antiquariaten en minibiebs kun je daarnaast goedkope of gratis parels vinden. Hoe? Google op ‘goede kringloop boeken’ en kom bijvoorbeeld terecht bij Hart in Friesland (Drachten) of de Kuubskist (Lemmer). Ga er doordeweeks heen, liefst vlak na een bijvulmoment. Neem een lijstje mee van klassiekers en auteurs die je graag wilt lezen. En: neem de tijd!
Geen idee
Geeft het lezen jou geen lol? Of vind je het lastig kiezen uit de ruim 10.000 boeken die er alleen al in het Nederlands jaarlijks verschijnen? Vraag advies in boekwinkel of bieb voor titels die bij je passen. De Culturele Apotheek schrijft zelfs leesrecepten uit. Wat ook helpt is een leesclub. Je leest hetzelfde boek en wisselt ervaringen uit. Nog een tip: boek niet leuk? Leg weg!
Geen stijl
Lezen duf? Een boek onder je arm niet cool? Pas op, je doet ‘de lezer’ tekort. Er zijn namelijk heel veel soorten lezers. Van ‘De Aldoorlezer’ die bussen mist tot ‘De Ulixes-lezer’ die klassiekers puur voor zijn/haar imago etaleert (zie ‘Welk type lezer ben jij’ op hebban.nl). Besef: een boek onderstreept wie je bent én is een perfecte gespreksstarter!
Geen kans
Ben je aan huis gekluisterd of woon je niet in de buurt van een (kantoor)boekhandel of bibliotheek? Ook dan zijn boeken binnen handbereik. Los van de bezorgopties van deze ‘dealers’, kun je natuurlijk ook uitstekend online je leesvoer bemachtigen. Of het nu een e-book of luisterboek is (bijvoorbeeld via onlinebibliotheek.nl), de literatuur komt graag naar je toe.
Geen talent
Lezen kan lastig zijn. Bijvoorbeeld omdat je dyslectisch bent of van huis uit een andere taal spreekt. Misschien is samenlezen dan wat voor jou. Tegelijk dezelfde tekst lezen en er over praten. Dat helpt bij het lezen en is gezellig bovendien. In januari 2024 starten we met samenleesgroepen in heel Fryslân.
Perla Schippers (38) woont in Heerenveen, waar ze werkzaam is als (technisch) schrijver en vertaler. Tekenen is haar andere passie en in haar vrije tijd maakt ze dan ook vele abstracte pentekeningen. Deze begon ze in 2018 op haar Instagram @Liefsperla, te zetten. Vanaf 2019 plaatste ze iedere dag een nieuw kunstwerk en inmiddels heeft ze daardoor meer dan 65.000 volgers. Perla’s tekeningen zijn meestal zwart/wit en vierkant, soms met één of twee kleuraccenten. Onderwerpen als huisjes, meisjes, fauna, organische patronen en zentangles passeren regelmatig de revue. Perla probeert veel af te wisselen, wat haar werk heel divers en toegankelijk maakt. Ze heeft al over de hele wereld tekeningen verkocht en deed in 2020 mee met de Kunstroute Heerenveen als een van de kunstenaars.