Oooh
Een kras, een letter, dan een woordje,
voor je ‘t weet is ‘t al een zin.
Het begin van jouw verhaaltje,
met een eind en een begin.
Het is aan jou
Als vanaf morgen alles verandert,
en niets meer blijft, zoals ’t nu is.
Zeg jij dan: ‘Boeie! Nou, ‘t zal wel.
Denk niet dat ik dan iets mis.’
Vind jij dan: ‘Laat dat maar gebeuren.
Ik maak me daarover niet druk.
Robots gaan straks wel voor mij werken,
zorgen voor gezondheid, geld, geluk.’
Of denk jij: ‘Mijn toekomst zie ik anders.
Ideeën en plannen, niets staat nu al vast.
Maar wel, dat ik nadenk over mijn toekomst,
in een wereld, die goed bij mij past.
Kom je erbij?
Op deze bank ben jij heel welkom.
Kom erbij! Dat is echt niet raar.
Hier mag je fluisteren, praten, zingen.
Maar … je mag ook stil zijn. Zeg het maar!
Thijs Wadman
Over de bank
Machiel Braaksma: “De gemeente Súdwest-Frysân stelde voor om een poëziebank voor kinderen te maken, waarop schrijver Thys Wadman en ik gingen brainstormen. Thys stelde een situatie voor met een vraag en antwoord zodat de bank een actieve functie krijgt. Daar ging ik op associëren, en zo stuitte ik op het idee voor een soort ring. Als een portaal naar een andere wereld, Alice in Wonderland en in vorm ook de letter ‘O’. ‘O’ kan ook een antwoord op een vraag zijn. Verder zoekend kwam ik op ‘Oooh’. Dat is prachtig, want dat heeft meerdere betekenissen met uitersten: verwondering, verbazing, berusting, enthousiasme, medeleven, verontwaardiging, enz. Zo ontstond een ‘Oooh’ die tot leven is gekomen. Los van het papier of van een gedachte. Een grote letter ‘O’ is een holletje of coupé waardoor je vanuit de eigen kinderwereld naar de wereld daarbuiten kunt kijken. En de letter ‘h’ is eigenlijk een bank. De letters kunnen van alles zijn. Is de grote ‘O’ een moeder die een tweeling ‘o’ vasthoudt: samen met broer of zus ‘h’? Is het ‘horen, zien, zwijgen’? Met de ‘h’ voor horen, de twee kleine ‘o’ s als ogen en de grote open ‘O’ als de binnenkant van een hoofd met ‘zwijgen’? Is ‘Oooh’ een treintje, koets of wonderlijk letterbeest? Het kan allemaal. Thys neemt op ontspannen, speelse wijze de kinderen mee in 3 gedichten, die oproepen tot fantaseren en prakkiseren.”
Over de makers
Dichter | Thys Wadman (1956) werkte 42 jaar als leerkracht en als directeur in het basisonderwijs. Tijdens de ontwikkeling van de Friese taalmethode ‘Studio F’ begon hij met het schrijven van gedichten en verhalen voor kinderen. Met het verhalenboek ‘De oerwinnings van Tido Houtsma’ won hij in 2013 de Simke Kloostermanpriis. Zijn boek ‘In Nije Heit’ kwam op de IBBY Honour List. Nu hij met pensioen is, houdt hij zich veelal bezig met het schrijven van liedteksten, verhalen en gedichten, voor kinderen en volwassenen. Van zijn hand verschenen: ‘De Fûgelklup’, ‘De oerwinnings van Tido Houtsma’, ‘De bisteboel fan Omke Roel’, ‘De Hûneklup’, ‘In nije Heit’, ‘Jorrit en Philo begjinne in klup’, ‘Nee hast, ja kinst krije…’, ‘Heity! Help!’ Daarnaast maakte hij in 1997 een boek over zijn vader: Anne Wadman (1919-1997).
Beeldend kunstenaar | Het werk van Machiel Braaksma heeft een licht dadaïstische inslag. Hij plukt dingen uit het dagelijks leven, monteert ze opnieuw en schept zo met het nieuwe beeld dat ontstaat, situaties die hilarisch, ontroerend, verwarrend, relativerend of becommentariërend zijn. Door middel van associëren legt hij allerlei verbanden tussen zaken die normaal gesproken weinig met elkaar te maken hebben. Dat vertaalt zich o.a. in teksten, collages en beelden van allerlei pluimage. “Ik probeer altijd tegenovergestelde begrippen in één beeld te verenigen. Een beeld moet zowel ingetogen als uitgesproken zijn, iets onthullen en vérhullen, antwoorden geven en vragen stellen, en, souplesse etaleren door logica en gekte hand in hand te laten gaan.”
Met dank aan
Provincie Fryslân, Gemeente Súdwest-Fryslân, Walter Baas, Blowups Reclame objecten BV Heijen
Foto: Hoge Noorden | Jacob van Essen