Gedicht: Gebruiksaanwijziging
Stap 1: Tel hoeveel stappen er in de Oudebildtdijk passen
Stap 2: Zoek naar de lichtschakelaar die het uitzicht aanzet
Stap 3: Vraag nooit hoe oud een dijk is
de nullen zijn met meer dan je denkt en misschien
zijn die zachter in vraagtekens
Stap 4: Vier de wind
altijd, in welke vorm die ook komt
(hard, zacht, daadkrachtig, wispelturig)
Stap 5: Beloof dat je nooit meer foto’s maakt met je telefoon
vanaf nu alleen nog maar met je ogen
(en het liefst van de dingen die niemand anders ziet)
Stap 6: Leg je gedachtes als een meetlint langs de lengte van de dijk
Stap 7: Zet vraagtekens achter alle zinnen die je de afgelopen twee jaar
hebt uitgesproken in publieke ruimtes
Stap 8: Stap over je ego heen of doe alsof je een aardappel bent
Stap 9: Bouw een huis dat uit meerdere laagjes bestaat
(als een verrassingstaart)
Stap 10: Tel af, verstop je tussen het goud van de maïskolven
(als ze hoog en bijna geoogst)
optioneel: tel de koppen die boven het maaiveld
Stap 11: Sla over, krop je gevoelens niet op maar
maak ze ook niet groter dan dat ze zijn
Stap 12: Bedenk een woord dat rijmt op ‘twaalf’
zoek het, maar vind het niet
Sannemaj Betten
Over de bank
Machiel Braaksma: “We kijken hier uit op ‘de langste straat van Nederland’: 12 kilometer lang. Dat is een bijzonder gegeven. Een bank ontwerpen op basis van de lengte van de dijk leek me echt te gek. Ik wilde die hele afstand ‘verzamelen’ door de 12 kilometer op te delen in 12 latten en de dijk middels de bank ‘comprimeren’. Zoiets als het dicht en openvouwen van een landkaart, of duimstok, maar dan nu door horizontale latten die je van boven naar beneden kunt ‘lezen’. Deze plek ontvouwt al bijna vanzelf een verhaal in beeld, gedachten en beleving. Prachtig wat Gerard de Jong – de vertaler van het gedicht in het Bildts – eerder zo mooi opmerkte: ‘met een betonnen loper’. Helemaal des Bildts denk ik, want letterlijk recht-toe-recht-aan. Sannemaj Betten heeft voor deze bank en plek een prachtig gedicht geschreven: vindingrijk, spannend en intrigerend. Voor elke kilometer, elke stap, schreef ze een briljante invulling. Het gedicht lijkt een soort ‘gids’ voor de omgeving en je mindset, waardoor je zintuigen, gevoel en denkwijze uitgedaagd worden. De bank is daar een verlengstuk van in de vorm van resolute visuele poëzie.”
Over de makers
Dichter | Sannemaj Betten (die/hun, 29 jaar) is woordkunstenaar en theatermaker en opgegroeid in Sint Jacobiparochie. Sannemaj zoekt in diens werk de dingen op die je liever met rust zou willen laten. Die laat hen vervolgens zien zoals ze zijn: rauw, puur en bitter (een beetje zoals chocolade soms smaakt). Ook vindt hen het belangrijk om mensen uit te nodigen om hun eigen verhaal te vertellen, om opzoek te gaan naar je eigen stem. Sannemaj heeft vanaf diens 16e op verschillende (literaire) podia door het hele land gestaan (Oerol, Wintertuin, Explore the North, Frontaal, NK Poetry Slam).
Beeldend kunstenaar | Het werk van Machiel Braaksma heeft een licht dadaïstische inslag. Hij plukt dingen uit het dagelijks leven, monteert ze opnieuw en schept zo met het nieuwe beeld dat ontstaat, situaties die hilarisch, ontroerend, verwarrend, relativerend of becommentariërend zijn. Door middel van associëren legt hij allerlei verbanden tussen zaken die normaal gesproken weinig met elkaar te maken hebben. Dat vertaalt zich o.a. in teksten, collages en beelden van allerlei pluimage. “Ik probeer altijd tegenovergestelde begrippen in één beeld te verenigen. Een beeld moet zowel ingetogen als uitgesproken zijn, iets onthullen en vérhullen, antwoorden geven en vragen stellen, en, souplesse etaleren door logica en gekte hand in hand te laten gaan.”
Met dank aan
Provincie Fryslân, Gemeente Waadhoeke, Walter Baas, Duropanel Eindhoven, Stedon Leeuwarden
Foto: Hoge Noorden | Jacob van Essen