Als UNESCO City of Literature willen Leeuwarden en Fryslân investeren in een professioneel literair klimaat, een internationaal netwerk, het zo toegankelijk mogelijk maken van literatuur (onder meer rekening houdend met laaggeletterdheid en meertaligheid) en innovatieve samenwerkingen. Hieronder het programma voor 2021, door corona helaas minder uitgebreid dan gehoopt.

Professionalisering

Workshop Presenteren (vanaf september 2021)
Hoe dragen schrijvers hun tekst voor? Welke presentatiewijze past het beste bij hun werk? Schrijvers die geïnspireerd willen worden om hun werk beter voor te dragen, krijgen een workshop aangeboden, met begeleiding door een theatermaker.
Partners: Tryater, Explore the North

DB Lab
CoL biedt advies, coaching en soms ook financiële middelen aan diverse organisaties. Een daarvan is Dichter bij Leeuwarden. Eerder dit jaar deden we samen met Dichter bij Leeuwarden, Explore the North en dbieb het project ‘Samen’. Later dit jaar werken we met Dichter bij Leeuwarden en Explore the North aan DB Lab. Woordkunstenaars bouwen in een eigen lab aan het verwezenlijken van hun droomshow of performance.
Partners: Dichter bij Leeuwarden, Explore the North

Schrijversvakschool Leeuwarden (vanaf september 2021)
We streven er naar dat Leeuwarden een compleet cursusaanbod krijgt voor schrijvers in het Fries en in het Nederlands. We ijveren in dit kader voor samenwerking tussen Tresoar en de Schrijversvakschool in Groningen. Doel is een nieuw cursus-aanbod vanaf september.
Partners: Schrijversvakschool, dbieb, Tresoar

Internationalisering

Poetry International (vanaf maart 2021 doorlopend)
Hoe maken we de Friese poëzie internationaal zichtbaar? In het komende jaar laten wij werk van plm. 25 Friese dichters vertalen in het Engels. De gedichten worden opgenomen in het internationale archief van Poetry International.
Partners: RIXT, Poetry International, Nederlands Letterenfonds

Residentie (oktober en november 2021)
Veel Cities of Literature stellen residenties open voor schrijvers uit andere steden van het netwerk. Zo ook Leeuwarden. Dit jaar ontvangen we een buitenlandse schrijver die in de herfst in Fryslân verblijft en optreedt tijdens het festival van Explore the North.
Partners: Cities of Literature, Explore the North

Leesbevordering

Kinderdichter van Leeuwarden (september-november 2021)
In het najaar van 2021 krijgt Leeuwarden een eigen kinderdichter. Uit alle deelnemende klassen wordt door een professionele jury de beste kinderdichter uitgekozen.
Partners: Kunstkade, Poëziepaleis

Magazine bij de LC (juli 2021)
Boeken lezen? Niet voor iedereen een fijne vorm van ontspanning of ontwikkeling. In juli publiceren we in het kader van leesbevordering een bijlage bij de Leeuwarder Courant, met onder meer boekentips en artikelen gerelateerd aan de Sustainable Development Goals (UNESCO) in de provincie Fryslân.

Innovatie

Pidgin X (doorlopend)
Met Pidgin Leeuwarden maakt kunstenaar Ahilan Ratnamohan een nieuwe taal om te laten zien welke verschillende talen en mensen er in Leeuwarden zijn. 
Partner: Explore the North

Portretten in Poëzie (vanaf oktober 2021)
Tsead Bruinja maakt met een artistiek team portretten (poëzie, muziek, fotografie) van bewoners van een aantal verzorgingstehuizen in Fryslân.
Partners: Afûk, diverse zorginstellingen

Wjerspegelje (gehele jaar door)
Literatuur op onverwachte plaatsen publiceren? In vele horecagelegenheden, gemeentehuizen en bibliotheken in Fryslân zijn dankzij het project Wjerspegelje/Weerspiegelen 50 Friese gedichten op de spiegels van wc’s te lezen.
Partner: Merk Fryslân

Poëzieroute Leeuwarden (vanaf juni 2021)
De literatuur zichtbaar maken. Bij de inmiddels 59 poëziestenen van de unieke Leeuwarder poëzieroute is een nieuwe app gemaakt, waarop alle gedichten zijn te zien en beluisteren. De gedichten zijn speciaal ingesproken door Tamara Schoppert en Raymond Muller. Een tocht langs deze stenen wordt nu nog veel leuker.
Partner: Stichting Poëzieplateaus Leeuwarden

Lees ook het artikel in de Leeuwarder Courant over het programma.