Dit weekend start een nieuw Europees project voor literatuurpromotie op het Plaça del Llibre boekenfestival in Valencia, in samenwerking met Boeken van Fryslân en Leeuwarden UNESCO City of Literature. Het doel van LIT-UP is om samen met zes andere Europese partners strategieën te bedenken om literatuur in minderheidstalen en kleine talen in Europa beter onder de aandacht te brengen op de nationale en internationale markt, en een duurzaam internationaal netwerk op te bouwen.

LIT-UP richt zich op uitgeverijen, schrijvers en organisaties voor boekrpomoten stimuleert samenwerking, kennisuitwisseling en professionalisering. De andere partners in het project zijn organisaties uit Catalonië, Baskenland, Galicië, Servië, Slovenië en Corsica.

Tryntsje van der Steege van Leeuwarden City of Literature is betrokken bij LIT-UP: “Vooral de Basken en de Catalanen hebben in relatief korte tijd een grote groei doorgemaakt in het aantal literaire werken dat in hun taal is geschreven en van hun positie op de internationale markt. Daar kunnen we veel van leren. En aangezien Leeuwarden UNESCO City of Literature is, hebben we een unieke positie in dit netwerk, waar ook de andere partners van kunnen profiteren. Samen met Boeken fan Fryslân brengen we veel ervaring op het gebied van boek- en literatuurpromotie, denk aan projecten als de Dichter van Fryslân, de Kinderboekenambassadeur, de Taalkaravaan en het verhalenproject Uitgesteld Geluk.”

Op het festival in Valencia werden voor de deelnemende partnerorganisaties workshops en trainingen georganiseerd op het gebied van boekpromotie en het opzetten van een Europees netwerk. De partijen bezoeken elkaar regelmatig om uit te wisselen wat literatuur in kleine talen iedereen te bieden heeft. De projectpartners nemen altijd een schrijver en zijn/haar uitgever mee om deel te nemen aan de bijeenkomsten. Vanuit Fryslân is tijdens de eerste bijeenkomst schrijver en aankomend kinderboekenambassadeur Tialda Hoogeveen meegereisd. In het najaar van 2023 komen de projectpartners naar Fryslân.

LIT-UP, dat loopt tot begin 2025, valt onder het Creative Europe Programme en wordt daarom ondersteund door de Europese Unie.