De gemeente Leeuwarden is voor de komende twee jaar opzoek naar een Stadsdichter voor haar stad en de 35 dorpen. Enthousiaste woordkunstenaars kunnen zich tot 15 november hiervoor aanmelden via www.leeuwarden.nl/stadsdichter. De Stadsdichter schrijft ieder jaar een aantal woordkunsten voor Leeuwarden en gaat deze voordragen tijdens officiële gelegenheden in de periode van 2024 tot aan 2026.

De rol van de Stadsdichter
“Niet alleen was Leeuwarden in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa, maar sinds eind 2019 is de stad ook trotse drager van de titel UNESCO City of Literature. Onze stad, samen met haar dorpen, verdient een eigen Stadsdichter”, aldus wethouder Hein Kuiken.

“Een Stadsdichter schrijft over het Leeuwarden van nu, weerspiegelt wat er leeft en heeft een diepgaande verbinding met de gemeenschap en haar culturele en maatschappelijke ontwikkelingen. De Stadsdichter fungeert als een onafhankelijke en verbindende kracht voor heel Leeuwarden, is kritisch en betrokken, en stimuleert de liefde voor woordkunst”.

Uitverkiezing
Kandidaten kunnen zich tot 15 november aanmelden door een mail te sturen naar stadsdichter@leeuwarden.nl. Hierin beschrijft de kandidaat wie hij of zij is, wat de motivatie en levert een plan om poëzie, als dichter, spoken word artiest, woordkunstenaar, onder de aandacht te brengen in het meertalige Leeuwarden. Daarnaast stuurt de kandidaat Stadsdichter twee eigen werken (poëzie) mee, waarvan één gerelateerd aan Leeuwarden. De vorm van de inzending is vrij te kiezen.

De inzendingen worden beoordeeld door een jury waarvan de leden binnenkort worden bekendgemaakt.

Eind januari 2024, tijdens de Poëzieweek, wordt de nieuwe Stadsdichter bekend gemaakt.

De gekozen Stadsdichter vervult een tweejarige termijn. Gedurende elk jaar schrijft de Stadsdichter minstens zes woordkunstwerken over of voor Leeuwarden en neemt deel aan officiële gelegenheden waar het werk wordt voorgedragen. De Stadsdichter ontvangt een vergoeding van € 4.000,- per jaar voor het realiseren van het projectplan, en daarnaast een honorarium van € 4.000,- per jaar.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de functie van Stadsdichter van Leeuwarden dient men aan bepaalde criteria te voldoen. De Stadsdichter is 18 jaar of ouder en woont binnen de gemeente Leeuwarden. De Stadsdichter heeft een sterke binding met wat er in Leeuwarden speelt en heeft oog voor culturele en maatschappelijke ontwikkelingen. En uiteraard is de Stadsdichter bereid om zich in 2024 en 2025 in te zetten als Stadsdichter van Leeuwarden.

Meer informatie over de voorwaarden en het aanmelden op: