City of Literature Québec (Canada) was in oktober gaststad voor de jaarlijkse bijeenkomst van UNESCO Cities of Literature. De stad vroeg haar collega-literatuursteden om mee te werken aan twee projecten: Toponymie en Multivox.

In Toponymie leggen de Cities of Literature in woord en beeld hun wortels bloot en vertellen ze waar hun naam vandaan komt: toponiemen uit het verleden, vandaag in beeld gebracht. De werken uit de verschillende steden waren tijdens de week van de bijeenkomst op panelen in de stad te zien en zijn nog steeds online te zien. Wij vroegen Anne Feddema om voor dit project nieuw werk te maken. Je kunt het hieronder bekijken en lezen.

Voor het literaire audiowerk Multivox hebben 23 dichters uit evenveel Cities of Literature hun gedichten ingesproken. Multivox was de openingsvoorstelling van festival Québec en toutes lettres op 12 oktober. Wij hebben Marrit Jellema gevraagd werk te maken voor dit project. Je kunt het hieronder lezen.

Alle steden nemen ook elk jaar twee nieuwe, lokale kinderboeken mee naar de jaarvergadering, die in de bibliotheek van de gaststad worden achtergelaten. Wij brachten Sipke op stoom van Lida Dijkstra en Abe en aardigman van Tialda Hoogeveen en Yke Reeder naar Québec.

Ljouwert-Leeuwarden Rock ‘n Roll Citystêd

Liowerd
Liouwerth
Lijowert
Leovard 
Hoehow Liou 
Werth waardwerd 
Therpdurpdoarp
Became a citystêd
Proto purpa Proto thurpa 
Trijetreedrie 
Toponamme
Name nomy 
Plak ûnder the sunzon 
Sinne…a Place to be
By the seezeesea 
In de luwte
Yn ’e lijte 
In the lee 
Too much te folleveel
Topomaniac 
Löwarden 
Leurdt 
Liwert 
Dêrdaar sittie 
In the village
In the stêdcity 
Oldehove 
Nijehove 
Hook
Binnenwithin 
Dethe familyties 
Time flies 
People 
Minskenmênsen
Tiid hâldt gjin skoft 
Memkemoekemotherma
Heitdadpappevaderfaar
Childrenkiendersbern 
Leafdelibben
Lovelife 
Liwwadden
Leewadden
Leeuwarden
Ljouwert 
Voilà le topo!

Anne Feddema