Onder meer Toine Heijmans, Mariken Heitman, Simone Atangana Bekono en Myron Hamming komen van 9 tot en met 12 november naar Schiermonnikoog voor de tweede editie van literatuurfestival Meet Me At the Lighthouse.

Leeuwarden City of Literature verzorgt op het festival programma-onderdelen met schrijvers en uitgevers die meedoen aan het Europese project LIT-UP. In het project LIT-UP werken Boeken fan Fryslân en Leeuwarden UNESCO City of Literature samen met zes Europese partners om literatuur in minderheidstalen in Europa beter onder de aandacht te brengen. Dit jaar komen de partners bijeen op Schiermonnikoog. Een deel van het LIT-UP-programma is open voor bezoekers van het festival.

Schrijver Ixiar Rozas Elizalde (Baskenland) treedt donderdagavond op bij de opening, toegankelijk voor alle bezoekers van het festival. Op vrijdagochtend zijn er een inspiratiesessie en netwerkmomenten voor internationale projectpartners en mensen uit het boekenvak. Het programma Kleine talen op vrijdagmiddag is toegankelijk voor alle bezoekers van het festival.

Programmaonderdeel Inspiratiesessies en netwerkmoment
vrijdag 10 nov. 10:45, De Stag – Langestreek 23 Schiermonnikoog

Aan de inspiratiesessies doen mee: Mireille Berman van het Nederlands Letterenfonds, dichter en schrijver Tsead Bruinja, Berneboeke-ambassadeur Tialda Hoogeveen, schrijver Anita Terpstra, dichter en schrijver Nyk de Vries en Ernst Bruinsma van Boeken fan Fryslân. De inspiratiesessies worden geleid door prof. dr. M.P.J. (Mathijs) Sanders, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

Programma:
10:45 welkom door prof. dr. M.P.J. (Mathijs) Sanders
11:00 start inspiratiesessie 1
12:00 netwerklunch
13:00 start inspiratiesessie 2
14:00 netwerkborrel in Hotel De 4 Dames
Deelname is gratis, opgeven via: sito@leeuwardencityofliterature.nl.

Programmaonderdeel Kleine talen
vrijdag 10 nov. 16:00, De Stag – Langestreek 23 Schiermonnikoog

Kleine talen zijn uniek, maar worden ook bedreigd in hun bestaan. Het Fries is daar een voorbeeld van. Wat maakt een taal een kleine taal? Een literair programma over de kracht van de overlevering. In samenwerking met Leeuwarden City of Literature in het kader van LIT-UP, met internationale schrijvers Ixiar Rozas Elizalde (Baskenland), Pia Prezelj (Slovenië) en Paco Inclán (Valencia). Zij gaan in gesprek met Mathijs Sanders en dragen voor, net als Tsead Bruinja.
Dyami Millarson houdt zich bezig met het behoud van talen die dreigen te verdwijnen en heeft onderzoek gedaan naar de taal van Schiermonnikoog. In dit programma vertelt hij over het belang van behoud en overlevering van talen.
Goed om te weten: de voertaal bij dit programma is Engels.
Voor dit programma is een toegangskaartje nodig.

Meer informatie en kaartjes op: