Productiehuis Explore the North en Leeuwarden UNESCO City of Literature presenteren samen met spoken word-artiest Marrit Jellema het nieuwe spoken word-platform Hoge Woorden. Marrit stelt vier podiumavonden met meerdere spoken word-performers samen in de Westerkerk in Leeuwarden, en presenteert ze.

Spoken word is een literaire voordrachtsvorm met een hoog performatief karakter. De podiumavonden zijn energiek en enthousiasmerend en er is een rol weggelegd voor het publiek. De avonden worden afgesloten met een open mic, waarbij publiek zelf werk voor kan dragen. 

Met Hoge Woorden willen Explore the North en Leeuwarden UNESCO City of Literature het populaire literaire genre een eigen plek in Fryslân bieden en zo makers ruimte geven hun werk te laten zien en horen. Tijdens de spoken word-avonden maakt publiek kennis met deze aansprekende en energieke literaire vorm van woordkunst. Het platform biedt een unieke mix van lokale (noordelijke) en landelijke woordkunstenaars, met gevestigde namen uit het genre en opkomende talenten

Aansprekende literaire performances

Spoken word-artiest Marrit Jellema, winnaar van de Spoken Award 2019 in de categorie Lyrics, nam het initiatief tot de oprichting van het platform. Ze benaderde Explore the North en Leeuwarden UNESCO city of Literature met het idee voor de podiumavonden. Jellema hierover: “Spoken word is een hele pure manier van vertellen, die veel mensen – waaronder jongeren – erg aanspreekt. Op het podium worden verhalen voorgedragen, veelal persoonlijk en maatschappijkritisch zijn, met thema’s waarin je je als publiek gemakkelijk herkent. Het is een krachtige, dynamische en ritmische manier van voordragen, die in het noorden nog relatief onbekend is. Daar willen we met het podium verandering in brengen. Daarnaast hopen we andere makers te inspireren tot het maken en voordragen van deze vorm van woordkunst.” 

Ernst Bruinsma, directeur Leeuwarden UNESCO City of Literature: “Spoken word is in Nederland enorm in opkomst. Deze voordrachtsvorm wordt in het noorden opgepikt door een nieuwe generatie woordkunstenaars, met vernieuwend en creatief werk, die we graag ondersteunen. We bieden met Hoge Woorden een podium om dit literaire werk te laten horen en kruisbestuivingen op gang te brengen. Daarnaast willen graag een breed publiek laten kennismaken met deze boeiende uitdrukkingsvolle voordrachtskunst.”

Eerste editie Hoge Woorden

Op vrijdag 14 april was de eerste editie van Hoge Woorden in De Westerkerk in Leeuwarden, met Manu van Kersbergen, Elten Kiene, Amara van der Elst, Jan-Willem Poelma en Mees van Rijswijk.
Bekijk hier de foto’s van Marc de Fotograaf!

De volgende edities van Hoge Woorden zijn op 7 juli, 15 september en tijdens het festivalweekend van Explore the North 24 – 26 november 2023.
Tickets a € 7,50 zijn verkrijgbaar via explore-the-north.nl.

Over Marrit Jellema

Marrit Jellema won in 2019 een Spoken Award in de categorie ‘lyrics’. In juni 2021 kwam haar spoken word debuutalbum superpersoonlijk uit en in september 2021 stond ze in de finale van het NK poetryslam. Marrit volgt sinds april 2021 het Urban Arts Talent traject van het fonds voor cultuurparticipatie om zichzelf als artiest verder te ontwikkelen. Ze geeft regelmatig workshops poëzie en spoken word en staat op podia door het hele land. 

Over Explore the North

Explore the North is een winters stadsfestival in Leeuwarden voor muziek, literatuur, wetenschap, theater en meer. En een productiehuis voor makers uit Noord-Nederland en ver daarbuiten. Explore-producties hebben taal, literatuur en meertaligheid als rode draad en zijn het hele jaar door te zien op verschillende plekken in het land en op het ‘eigen podium’ in De Westerkerk.

foto: Marc de Fotograaf