Zakdoeken met het gedicht Bining van schrijfster Baukje Wytsma (1946-2022) zijn te zien in de expositie Threads van Manchester UNESCO City of Literature.

Textiel en draden zijn diep verweven in de geschiedenis van Manchester. De stad en de omliggende steden werden lange tijd gezien als ‘Cottonopolis’, vanwege de enorme bijdrage aan de katoenindustrie.

In de tentoonstelling zijn onder andere meertalige teksten en textiel uit Cities of Literature Odessa, Reykjavik, Granada, Leeuwarden, Wroclaw, Melbourne, Exeter, Nottingham en Manchester zelf te zien.

Uit Leeuwarden/Fryslân zijn zakdoeken met het gedicht Bining van Baukje Wytsma opgenomen in de tentoonstelling. De zakdoeken werden tijdens de Tall Ship Races in 2018 in Harlingen werden gebruikt om naar de schepen te zwaaien. Leeuwarden/Fryslân was in dat jaar Culturele Hoofdstad van Europa. De zakdoeken zijn gemaakt voor Lân fan Taal, onderdeel van LF2018 en de aanleiding voor Leeuwarden om de aanvraag te doen die geleid heeft tot het worden van UNESCO City of Literature.

De tentoonstelling valt samen met Internationale Moedertaaldag op 21 februari, de dag die door UNESCO is aangewezen om het belang van moedertalen te vieren om eenheid in diversiteit en internationaal begrip te bevorderen.

Tall Ship Races Harlingen 2018, bezoekers dragen de zakdoek als bescherming tegen de zon. Foto: Jovanna Landman
Baukje Wytsma, foto: Linus Harms