Wie herinnert het zich niet? Het prachtige kunstwerk Gaia van Luke Jerram dat Sense of Place presenteerde tijdens Arcadia: een verlichte bol van maar liefst zeven meter doorsnee die je de aarde laat zien zoals ze vanaf de maan zichtbaar is.

Je kon Gaia in 2022 onder andere zien op Oerol, in het Ir. D.F. Woudagemaal en de Broerekerk in Bolsward. In februari 2023 hangt het kunstwerk een maand lang in de kathedraal van Exeter, de Britse stad die net als Leeuwarden UNESCO City of Literature is. Onderdeel van het programma rond het kunstwerk is het project The Gaia Papers en hiervoor kun jij een verhaal of gedicht schrijven!

The Gaia Papers is een papieren en digitaal magazine, dat eind februari 2023 in Exeter verschijnt. Naast verhalen van lokale schrijvers, foto’s van het publiek en creatief werk van lokale jongeren is er ruimte voor literaire bijdragen vanuit andere Cities of Literature. Op die manier verzamelt Exeter City of Literature  wereldwijde perspectieven op hun thema ‘Care, Connection, and Celebration’.

Wie kunnen meedoen?

Leeuwarden UNESCO City of Literature organiseert in samenwerking met Arcadia een schrijfwedstrijd voor een inzending voor The Gaia Papers. Iedereen die in Friesland woont kan hieraan meedoen. Of je nou veel of geen publicaties op je naam hebt staan, nog naar school gaat of volwassen bent, in het Fries, Nederlands of Engels schrijft.

Wat zijn de voorwaarden?

Jouw inzending moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Het verhaal of gedicht moet gaan over het milieu en/of klimaat(actie) en passen bij het thema ‘Care, Connection, and Celebration’ (zorg, verbinding en feest).
 • Het maximaal aantal woorden is 500.
 • De inzending kan zowel in het Fries, Nederlands als Engels zijn (Leeuwarden UNESCO City of Literature zorgt bij een inzending in het Fries of Nederlands voor een Engelse vertaling).
 • De inzending moet nieuw werk zijn en dus niet eerder gepubliceerd zijn.
 • De inzending moet uiterlijk zaterdag 21 januari bij ons binnen zijn, zie onder.
 • Cities of Literature Exeter en Leeuwarden plus Arcadia mogen de inzending rechtenvrij maar uiteraard alleen onder naamsvermelding publiceren.

Wat kun je winnen?

 • De winnende inzending wordt door Exeter UNESCO City of Literature gepubliceerd in The Gaia Papers. Dit is een gedrukt magazine dat wordt verkocht in de plaatselijke boekhandels en een digitaal magazine dat gratis online wordt gedeeld.
 • Op leeuwardencityofliterature.nl wordt het winnende verhaal in drie talen gepubliceerd (Fries, Nederlands en Engels). Bij voldoende inzendingen van hoge kwaliteit worden ook nummer 2 en 3 uit de selectie op die manier gepubliceerd.
 • De nummer 1 krijgt een vergoeding van € 250,- en de beschikking over de vertalingen.

Hoe kun je meedoen?

 • Stuur je verhaal of gedicht uiterlijk zaterdag 21 januari (voor middernacht) in via de volgende link (je wordt doorgestuurd naar online formulierprogramma Jotform).
 • Hier moet je enkele velden invullen en kun je je verhaal/gedicht uploaden in Word. De verplichte velden: naam, geboortedatum, woonplaats, mailadres, telefoonnummer en korte biografie (max. 50 woorden).
 • De inzendingen worden in de week van 23 januari beoordeeld door een deskundige jury.
 • Uiterlijk 1 februari wordt de winnaar bekend gemaakt.
 • Eind februari wordt het verhaal gepubliceerd en vanaf dan kan de schrijver de inzending en/of The Gaia Papers ook zelf delen.

Wij wensen je veel schrijfinspiratie toe en zien jouw inzending graag tegemoet! 

Foto: ThomasVaer Fotografie