Europese MBO-scholen en UNESCO cities of Literature ontmoetten elkaar in Edinburgh om samen geletterdheid van MBO-studenten te verbeteren én te leren over elkaars erfgoed en cultuur.

De hoofdstad van Schotland, de grondlegger van de UNESCO Cities of Literature, was van 27 tot en met 29 oktober gastheer van de eerste ‘live’ bijeenkomst van de partners van het Erasmus project Story Valley.  De City of Edinburgh Council verwelkomde, samen met Edinburgh College, de Story Valley-partners uit drie andere Europese UNESCO Cities of Literature steden – Leeuwarden, Ljubljana en Nottingham . 

Het Europese project Story Valley laat MBO-studenten uit Friesland, studenten uit Europa en migranten op een boeiende manier leren over elkaars erfgoed (verhalen) en versterkt ondertussen hun taalvaardigheid. Story Valley gebruikt de kracht van deze verhalen en creativiteit als motor om cultureel erfgoed te behouden en het te verrijken met de verhalen van andere culturen.

Story Valley is ontstaan in Leeuwarden, nadat de stad in 2019 UNESCO City of Literature werd. Learning Hub Friesland (LHF) zag de kennis die het UNESCO-netwerk heeft aan de ene kant, en de uitdagingen die het beroepsonderwijs in Nederland en Europa heeft met het niveau van geletterdheid van hun studenten aan de andere kant. Veel studenten bereiken enkel het basis-taalniveau nadat ze zijn afgestudeerd en ondervinden hiervan later moeilijkheden in hun beroep. 

Ook viel op dat het UNESCO Cities of Literature netwerk voornamelijk connecties had met het hoger onderwijs en niet of nauwelijks met het beroepsonderwijs. Dat moest anders! In samenwerking met het Friesland College en New Noardic Wave is het projectvoorstel Story Valley geschreven, vervolgens door het Europese Erasmus fonds beoordeeld met 86 punten (van 100) en voor 3 jaar gefinancierd.  

Tijdens het bezoek werden de literaire sector, de culturele partners en het beroepsonderwijs van de stad samengebracht – Edinburgh College, Edinburgh UNESCO City of Literature, Scottish Poetry Library, Edinburgh International Book Festival (EIBF), het Scottish Storytelling Centre.

Gedurende het driedaagse programma bezochten de partners van Story Valley het Edinburgh College om het project in actie te zien, praktijkervaringen te delen en mogelijke samenwerkingen te verkennen. Ook werd het Scottish International Storytelling Festival bezocht en werd gesproken met vertegenwoordigers van innovatieve projecten die in de gehele stad plaatsvinden. Voorbeelden daarvan zijn: Super Power Agency, een creatief schrijfprogramma waarbij schrijven wordt gebruikt om zelfvertrouwen op te bouwen bij moeilijk bereikbare 8-18-jarigen in Edinburgh; het project Creative Words for Well-being van de Scottish Poetry Library; Street Reads Library, een veilige ruimte die daklozen met boeken verbindt; het Digital Storytelling project van de Scottish Book Trust; en het Citizen Projectvan de EIBF.

Het programma werd 28 oktober bekroond met een lichtspektakel toen de Granton Gasholder, onlangs tot leven gebracht in samenwerking met Edinburgh College, werd verlicht in de kleuren van Story Valley.

Het Story Valley-initiatief wordt gefinancierd door het ERASMUS+ Programma van de Europese Unie.

Granton Gasholder in Edinburgh verlicht in Story Valley-kleuren ter ere van de eerste ontmoeting van de projectpartners in Edinburgh. Foto: Fabio Scalici

Partners Story Valley Leeuwarden
Stichting Learning Hub Friesland
Friesland College
New Noardic Wave 

Europese Partners Story Valley
Edinburgh City Council
Edinburgh College
Nottingham UNESCO City of Literature (voorzitter UNESCO COL)
Ljubljana UNESCO City of Literature (vice voorzitter UNESCO COL)
National Literacy Trust 
Multimedia and Graphic Technology Secondary School Ljubljana

Associated partners van Story Valley in NL 
Leeuwarden UNESCO City of Literature 
Gemeente Leeuwarden
Provincie Fryslan 
LF2028
Het Letterenfonds
UNESCO Nederland