Het meest legendarische en baanbrekende gedicht allertijden is ‘The waste land’ van T.S. Eliot. Honderd jaar geleden geschreven, inspireert het nog dagelijks schrijvers, songwriters en filosofen: van Stephen King, tot Bob Dylan en Nick Cave tot Francis Ford Coppola.
Slieker film vertoont eenmalig de film ‘The Waste Land’ op dinsdag 7 mei om 19:30 uur. Dichter fan Fryslân Arjan Hut leidt de film in met een persoonlijke reflectie en hoe dit gedicht een belangrijke inspiratiebron is voor de poëziebundel waar hij momenteel aan werkt. Bezoekers ontvangen een boekje met daarin zowel het originele gedicht van T.S. Eliot als een nieuw gedicht van Ilja Leonard Pfeijffer. Deze avond komt tot stand in samenwerking met Leeuwarden UNESCO City of Literature.
Arjan Hut: “Op de weromreis fan Skylge, oktober ’22. We moasten lang op de boat wachtsje. Ambulânses en plysjeweinen op de kaai. Op it fear sla ik The Wasteland iepen. ‘Death by water’, it fjirde diel, dêr bin ik. Lês: ‘A current under sea / picked his bones in whispers’. Om my hinne de rûs fan stimmen, oer in botsing, moarns yn it tsjuster, der soene minsken fermist wêze.”
‘The waste land’ is een film die diep ingaat op het complexe weefsel van het beroemde gedicht. Eliot schreef een gedicht als een lappendeken en citeert uit Dante, het boeddhisme en het hindoeïsme.
Regisseur Chris Teerink laat in deze foto-film – met een werkelijk prachtige soundtrack van Blaudzun – zien hoe de draden van T.S. Eliots beroemde gedicht nog dwars door ons heden lopen. Geschreven in een tijd van crisis en onzekerheid, resoneert ‘The waste land’ met de uitdagingen van onze eigen tijd, zoals klimaatverandering, politieke instabiliteit en de zoektocht naar ‘nieuwe’ betekenis in een snel veranderende wereld.
We zien hoe het vooruitgangsdenken letterlijk stokt aan de grenzen van onze maatschappij. Duiders in dit landschap zijn onder andere schrijvers als Chris Keulemans en Ilja Leonard Pfeijffer, de bedenker van het basisinkomen econoom Guy Standing, celebrity socioloog Richard Sennett en ‘Gandhi of grain’ Vandana Shiva.
De film raakt zowel aan de teleurstelling over de wereld van 100 jaar geleden als aan die van nu, maar is vooral ook een enorm rijke visuele en auditieve ervaring over de mens in al zijn ontzagwekkende en verbazingwekkende creativiteit, intellect en ondernemingslust. ‘The waste land’ is overal en voert je van het grootstedelijke Londen naar het niemandsland in de Mojavewoestijn, en van het Italië van Ilja Leonard Pfeijffer langs de Poolse grens, tot aan India toe.