Op zondag 16 oktober lieten dichter Guim Valls uit Catalonië en schrijfster Anne-Goaitske Breteler uit Fryslân in de Kapel van dbieb het werk dat ze samen maakten voor festival Explore the North horen.

Het was tevens de afsluiting van de residentie van Guim in Leeuwarden. Hij was een maand in de stad om te werken aan nieuw materiaal, waaronder het werk dat hij met Anne-Goaitske maakte.

In mei 2022 was Anne-Goaitske te gast in Barcelona op het internationale Festival Poesia. Dit uitwisselingsproject is een samenwerking van Explore the North, Barcelona City of Literature en Leeuwarden City of Literature.

Ze zijn twee totaal verschillende schrijvers: Guim is dichter met als kernwoorden urban, hiphop en directe taal. Anne-Goaitske maakt proza en verdiept zich daarbij in de lokale geschiedenis en sociologie. Toch delen ze ook veel, zoals hun interesse in de mythologie en legenden én de fascinatie voor hun (minderheids)taal – het Catalaans en het Fries.

Toch vonden ze elkaar in een gezamenlijk thema voor het werk dat ze op Explore the North presenteerden: de dood. Beiden maakten vier gedichten over de lokale tradities die bij hen thuis bij de dood en uitvaart horen.

Foto’s: Denise Amber