Op zaterdag 12 september vindt de presentatie plaats van het Friestalige historische stripboek ‘it Blauwe Hûs ‘ van tekenaar Skelte Siweris Braaksma. Het maakt deel uit van de Monumentendag in en rondom de monumentale Sint Vituskerk in Blauwhuis. Het boek – geschikt voor alle leeftijden – heeft Braaksma gemaakt in opdracht van de Jubileumcommissie 150 jaar Sint Vituskerk en de gemeente Súdwest-Fryslân.

‘it Blauwe Hûs ‘ vertelt aan de hand van twee personages het ontstaan van het dorp Blauwhuis door de eeuwen heen. Het gaat over overstromingen, drooglegging en oorlog, maar ook over school, kerk, carnaval en kermis. Het landschap verandert door het hele boek heen en laat duidelijk zien dat de tijd hier niet heeft stilgestaan.

Programma

Het programma duurt van 10.00 tot 10.45 uur. Ontvangst om 09.45 uur met koffie en oranjekoek. Daarna o.a.: interview met tekenaar Skelte Siweris Braaksma, uitreiking eerste exemplaar, signeren en verkoop van het boek (voor € 10 , – / na 12 september € 14,95) . Muzikale bijdrage: Pastoor Peter van der Weide en Jan Kuipers. Gratis toegankelijk , vrije inloop.

Over de tekenaar

De tekenaar, illustrator en ontwerper Skelte Siweris Braaksma heeft als missie om van Friesland een stripland te maken, evenals Frankrijk, België en Japan. Zijn boeken draaien veelal om (Friese) historie en vooral om onderbelichte personen en gebeurtenissen. In 2019 heeft Braaksma met andere striptekenaars collectief De Noorderlingen opgericht.

Lees meer over de tekenaar
en over de Monumentendag

Bezoek website →