Mei-inoar lêze (samenlezen) is samen genieten van mooie romanfragmenten, pakkende verhalen en bijzondere gedichten, en samen praten over wat die teksten oproepen. Het is dus geen klassieke leesclub of boekenclub. Iedereen kan meedoen en voorbereiding of voorkennis is niet nodig.

In deze speciale editie van Mei-inoar lêze in de Gysbert Japicxpriis week, lezen we teksten van de winnaars van de prijs (in 2023: Jetske Bilker), van Gysbert Japicx zelf en nieuw werk van nieuwe Fryske schrijvers. De teksten worden ter plekke uitgedeeld en luidop voorgelezen en daarna met elkaar besproken. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Deze activiteit is onderdeel van het programma van de Gysbert Japicxpriis-week van Tresoar. Deze activiteit wordt georganiseerd door de Culturele Apotheek, Bibliotheek Drachten, Tresoar en Leeuwarden UNESCO City of Literature.

Op zaterdag 14 oktober wordt de belangrijkste literaire prijs van Fryslân, de Gysbert Japicxpriis, in Bolsward uitgereikt aan Jetske Bilker voor haar roman Spegel en Sonde. Voorafgaand aan deze dag worden diverse literaire activiteiten georganiseerd. Tresoar heeft de organisatie in handen en werkt samen met andere literaire organisaties.