Schiermonnikoog maakt zich op voor het literatuurfestival Meet Me at the Lighthouse, van 18 t/m 20 november. Het is de eerste keer dat het festival plaatsvindt. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

Schrijvers, muzikanten en andere deelnemers aan het festival zijn Lisa Weeda, Mariken Heitman, Joost Oomen, Miek Zwamborn, Sholeh Rezazadeh, Peter Zantingh, Nina Polak, Bauke Vermaas, Koos Dijksterhuis, Alara Adilow, Jaap Robben, Ellen de Bruin, Fiep van Bodegom, Huib Henrichs, Kaspar, Deniz Kavafoglu, Erik Jansen, Puck van Dijk, Maarten Bronts, Michael ter Maat, Esmé van der Boom, Marjolein van der Elburg, Gerard Beentjes, Femke Essink en Ruben Jacobs.

In voordrachten, gesprekken, interviews, wandelingen en leesclubs komen thema’s als natuur, ecologie, klimaat, toerisme en identiteit aan bod. Daarbij is Schiermonnikoog decor, inspiratie én gespreksonderwerp.

Is er een dichter op de boot?

Het festival begint al op de boot. Op verschillende afvaarten van en naar Schiermonnikoog vindt een live verrassingsoptreden plaats van een deelnemer op het festival. Er zijn meer verrassingselementen. Op zowel vrijdag- als zaterdagavond wordt de avond afgesloten in Hotel van der Werff waar festival- én eilandgasten op literatuur getrakteerd worden. Dichters op de bar, muzikanten aan de toog; het kan alle kanten op!

Extra programmaonderdelen

In oktober maakte de organisatie het programma bekend: vier leesclubs, vier literaire programma’s (voordrachten, interviews, muziek) en drie buitenprogramma’s. Er zijn nog extra onderdelen aan het festival toegevoegd. Er is een extra leesclub met Sholeh Rezazadeh, die met haar debuutroman De hemel is altijd paars op de longlist van de Libris Literatuurprijs terecht kwam. Net als bij de andere leesclubs, met Lisa Weeda, Mariken Heitman en Peter Zantingh, gaat de auteur met lezers in gesprek. Ook biedt het festival de scholen op Schiermonnikoog een educatief programma aan: Natascha Stenvert (onder andere bekend van Kolletje) en Maren Stoffels (die zo’n 150 scholen per jaar bezoekt) zijn op 18 november op de basisschool Yn den Mande. Maren Stoffels komt in december nog terug op de middelbare school, de Inspecteur Boelensschool.

Gedragen door het eiland

Meet Me at the Lighthouse werkt samen met Natuurmonumenten, VVV Schiermonnikoog, Soepboer Fietsverhuur, Wagenborg Passagiersdiensten en Lifestyle & Boeken Kolstein. Deze laatstgenoemde etaleert alle boeken van de deelnemende schrijvers in de winkel en online en verkoopt tijdens het festival ook de boeken. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Kleur aan Zee Schiermonnikoog, gemeente Schiermonnikoog, Stichting MAPS, Iepen Mienskipfûns en het Waddenfonds.

Bezoek website →