Op donderdag 18 april organiseert Leeuwarden UNESCO City of Literature de tweede editie van Lettertreffen, een bijeenkomst voor de literaire sector in Friesland. Wij praten die middag schrijvers, uitgeverijen, bibliotheken, boekhandels, literaire tijdschriften en ondersteunende organisaties graag bij over onze plannen en laten sprekers aan het woord over zichtbaarheid en samenwerking. Na een plenair gedeelte kun je in deelsessies doorpraten. En natuurlijk is er tijdens een afsluitende borrel (nog meer) tijd om elkaar te spreken en ontmoeten. 

Lettertreffen vindt plaats op donderdag 18 april in De Westerkerk, Bagijnestraat 59, Leeuwarden. Kosteloos aanmelden kan – per persoon – via de groene knop onderaan deze pagina.  

De tijden zijn als volgt:
14.00 uur: inloop met koffie/thee
14.30 uur: plenair programma (zie onder)
16.00 uur: parallel programma (zie onder)
16.45 uur: afsluitende borrel
18.00 uur: einde programma

Een paar dagen voor Lettertreffen ontvang je een mailbevestiging met praktische informatie.

Plenair programma

In de grote zaal van de Westerkerk vindt na de inloop een plenair programma plaats, dat vakkundig aan elkaar wordt gepraat door dagvoorzitter Karen Bies.

* Update Leeuwarden City of Literature
Directeur Ernst Bruinsma blikt kort terug op afgelopen jaar en schetst in een notendop de plannen voor 2024. 

* Interview met provincie Fryslân en Nederlands Letterenfonds
Op welke manieren steunen provincie Fryslân en Nederlands Letterenfonds het schrijven, vertalen, uitgeven en promoten van (Friese) literatuur? Wat zijn de mogelijkheden voor het aanvragen van subsidie, hoe vergroot je de kansen op financiële steun en op welke hulp kun je nog meer rekenen? Karen Bies interviewt Romkje de Bildt (directeur-bestuurder van Nederlands Letterenfonds) en Harmen Akerboom (teammanager Taal en Leefberens bij Provincie Fryslân) over al deze zaken.

* Noordwoord aan het woord
Noordwoord probeert zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor literatuur. Dat doen ze vanuit Groningen, voor Noord-Nederland en de rest van Nederland. Correen Dekker (directeur) en Kim Jelsma (programmeur) vertellen over de wegen die zij bewandelen en wat daarbij goed werkt.

Parallel programma

Na het plenaire deel gaan we uiteen in groepjes om door te praten over de verschillende onderwerpen. Je kunt bij je aanmelding kiezen voor één van de volgende sessies:

*Subsidiemogelijkheden
Gespreksleider: Karen Bies
Tijdens het plenaire gedeelte hoor je wat er zoal voor subsidiemogelijkheden zijn voor (schrijvende) makers. Wat betekent dat voor jou? Hoor meer en stel je brandende vragen.
Aan tafel zitten: Esther Rodenhuis (Provincie Fryslân), Greetje Heemskerk (Nederlands Letterenfonds) en Arjan Hut (o.a. Dichter fan Fryslân).

*Succesvol samenwerken
Gespreksleider: Anne Brouwer 
Collaborate or Die is het co-creatie-handboek waar Anne Brouwer je graag mee om de oren slaat. Ontdek tijdens deze sessie wat de top- en flop-3 van samenwerken zijn!
Met aan tafel: Correen Dekker en Kim Jelsma (Noordwoord) en Hannah Stienstra (Kultuer Kollektyf/Keunstwurk).

*Jongeren als makers en bezoekers
Gespreksleider: Annemarie Lindeboom
Jonge mensen, hoe krijg je ze aan lezen, schrijven, over de vloer? Zijn ze ongrijpbaar, zitten we te pitten of wat lukt er wel? Luister en praat mee.
Aanschuivers: Mees van Rijswijk (jonge maker en programmeur), Conrad Berghoef (docent Nederlands bij Firda en schrijver).

*Mei-inoar Lêze
In februari is Leeuwarden City of Literature in nauwe samenwerking met de Culturele Apotheek op vijftien locaties gestart met Mei-inoar lêze (samenlezen). Iedereen kan meedoen en voorbereiding of voorkennis is niet nodig. Tijdens Lettertreffen kun je Mei-inoar lêze ervaren! Onderdeel van het Fries Leesoffensief.

*Turboshoot portretfoto’s
Schrijvers, dichters en vertalers kunnen een van de plekjes bemachtigen bij de ‘turboshoot’ door professioneel fotograaf Natalia Balanina. Op basis van de aanmeldingen maken we een indeling, waarbij geldt: vol=vol en toewijzing op volgorde van binnenkomst.

Bekijk voor een indruk van Lettertreffen hier de foto’s van de eerste editie op 23 maart 2023.