Op donderdag 23 maart organiseert Leeuwarden UNESCO City of Literature Lettertreffen, een bijeenkomst voor de Friese literaire sector. Wij praten die middag uitgeverijen, bibliotheken, boekhandels, literaire tijdschriften, schrijvers en ondersteunende organisaties bij over onze plannen als City of Literature en laten sprekers aan het woord over de betekenis van lezen en het vinden en binden van lezers. Aansluitend is er tijdens een borrel tijd om elkaar te ontmoeten.
Lettertreffen vindt plaats op donderdag 23 maart in De Westerkerk, Bagijnestraat 59, Leeuwarden. (Kosteloos) aanmelden kan tot 17 maart via onderstaande knop.
De tijden zijn als volgt:
14.30 uur: inloop met koffie/thee
15.00 uur: programma met sprekers (zie onder)
16.30 uur: afsluitende borrel
17.30 uur: einde programma
Een paar dagen voor Lettertreffen ontvang je een mailbevestiging met praktische informatie.
Sprekers
Adriaan van der Weel en Ruud Hisgen
Adriaan van der Weel en Ruud Hisgen verzorgen samen een lezing over hun recente boek: ‘De lezende mens, De betekenis van het boek voor ons bestaan’ (Atlas Contact, 2022). In deze “ode aan het échte, aandachtige lezen” (Volkskrant) stellen zij dat wij al onze kennis en ons kritische denkvermogen danken aan het lezen. Maar wat is lezen eigenlijk en wat betekent de opkomst van het scherm voor onze leesgewoonten?
Adriaan van der Weel is als emeritus bijzonder hoogleraar boekwetenschap verbonden aan de Universiteit Leiden. Ruud Hisgen is literator, schrijver, vertaler, docent en directeur van het taalinstituut Direct Dutch in Den Haag. Ze schreven samen eerder onder meer boeken en essays over Ierse en Australische literatuur.
Marije Wilmink en Akke Visser
Cultureel apothekers Marije Wilmink en Akke Visser zullen de aanwezigen tijdens een gesproken column literaire medicatie voorschrijven tegen al teveel zorgen over ontlezing en de bijbehorende prangende kwesties die op dit gebied spelen in Friesland. Zij geven ons literaire zelfvertrouwen een hoognodige boost.
De Culturele Apotheek verstrekt geen poedertjes, maar wel dikke pillen. Geen zalfjes, maar wel verzachtend leesvoer. Geen pleisters, maar wel proza en poëzie die de schaafwonden van het leven helpen helen. Kortom: met veel plezier en overtuiging zetten Wilmink en Visser literatuur in als medicijn om alledaags levensleed te verlichten.