Tijdens Het voorwoord van de Boekenweek interviewt schrijver en recensent Coen Peppelenbos Haroon Ali over zijn boek Half en Raoul de Jong over zijn nieuwe boek Jaguarman. Thema van de Boekenweek is dit jaar Tweestrijd.

Journalist Haroon Ali heeft een Pakistaanse vader en de band tussen beiden is nogal gespannen. Om nader tot hem te komen reist hij rond in Pakistan. De familie van zijn vader ontvangt hem allerhartelijkst, maar er zijn ook taboeonderwerpen. Ali ervaart de opkomst van moslimfundamentalisme in Pakistan en het ondergronds levende verzet ertegen. Uit het verslag van zijn reis blijkt Haroon Ali intussen wel heel erg gehecht aan de westerse normen en waarden.

Pas als hij volwassen is heeft Raoul de Jong meer dan vluchtig contact met zijn Surinaamse vader. Hij ontdekt dan pas ook de geschiedenis van zijn vader en zijn overgrootvader die wintipriester was en wiens krachten werden doorgegeven aan de volgende generatie. In Jaguarman onderzoekt De Jong de Surinaamse kant van zijn bestaan en stuit hij meteen op de koloniale achtergronden van de geschiedenis. Een geschiedenis waartoe hij zich moet verhouden.

Haroon Ali


Haroon Ali (1983) is journalist voor onder meer de Volkskrant en Vrij Nederland, en schrijft over media, cultuur en reizen. Haroon werd geboren in Alkmaar, maar woont al zijn hele leven in Amsterdam. Half is zijn eerste boek.

Raoul de Jong

Raoul de Jong (1984) schreef columns, artikelen en verschillende rubrieken voor onder andere NRC Handelsblad, nrc.next, IS, Vrij Nederland, Elle, Het Parool en Vrij Nederland. Hij publiceerde zes boeken. In 2005 won zijn debuut de Dick Scherpenzeelprijs voor beste journalistieke werk over niet-Westerse landen in de Nederlandse media.

Deze activiteit wordt op 14 maart 2021 vanaf 15.00 uur live uitgezonden. Kijk mee via de website van dbieb of via onderstaande links: