Inspiratiesessie voor leerlingen bovenbouw voortgezet onderwijs, studenten, docenten en andere belangstellenden, door Mercator Europeesk Kennissintrum foar Meartaligens en Taallearen 

Het verhaal van ‘De Wylde Boerinne’ is nu, een eeuw sinds de uitgave, nog steeds actueel. Wie denkt niet gelijk aan De Rijdende Rechter bij twee buren die bakkeleien over een stuk grond? De buren, de boerin uit de titel, en de boer naast haar, doen er alles aan om de grootste boer te worden. Uiteindelijk kost het hen alles. De afgelopen jaren zijn er al verschillende verhalenmakers mee bezig geweest, bijvoorbeeld een luisterspelmaker, een striptekenaar, een regisseur, en er is zelfs een audiotour van. Hoe komt het dat dit verhaal nog steeds aanspreekt, en waarom is het belangrijk dat deze verhalen verteld blijven worden? Welke keuzes worden gemaakt bij het omvormen van het oorspronkelijke verhaal?

12.30 – 12.45 
Inloop, registratie, koffie/thee

12.45 – 13.15 
Inleiding – Froukje Sijtsma – Verhalenmaker

Froukje neemt ons in grote lijnen mee door het verhaal en vertelt wat haar persoonlijk zo aanspreekt, waarom ze er zo enthousiast over is. Ook gaat ze kort in op de verschillende manieren waarop het verhaal door de jaren heen opnieuw is verteld (incl. hoorspel RONO en stripverhaal).

13.20 – 13.50 
Workshop 1 – Annalies Outhuijse – Maker van historische escaperooms

Over het omvormen van een verhaal naar een escaperoom: welke elementen van een verhaal kun je gebruiken om er een speurtocht in een escaperoom van te maken? Waarom zou De Wylde Boerinne zich goed lenen voor zo’n escaperoom? 

13.50 – 14.20 
Koffiepauze

14.25 – 14:55 
Workshop 2 – Ypy Zysling – Regisseur

Over het omvormen van verhaal naar theater. Over haar persoonlijke binding met het verhaal en vervolgens met name: hoe maak je van een prozaverhaal een interessante theatertekst, welke thema’s haal je er uit en waarom, welke effect kan je daarmee bereiken, hoe denk je na over visualisatie op het toneel, in hoeverre is geprobeerd om het verhaal van toen eigentijds te maken op het toneel en hoe doe je dat dan zonder het karakter van het oorspronkelijke verhaal te verliezen? 

15.00 – 15.30 
Workshop 3 – Douwe Kootstra – Volksverhalenkenner 

Wat is een volksverhaal nou eigenlijk? Wat maakt dat deze verhalen steeds weer opnieuw verteld worden, en waarom is dat belangrijk? Welke verschillende vormen van deze verhalen bestaan er en kunnen wij zelf zulke verhalen uit de regio bedenken? 

15.30 – 16.30 
Afsluiting

Locatie: De Gouden Leeuw, Tresoar

Aanmelden kan tot en met 31 mei via lingotell@fryske-akademy.nl

De organisatie is in handen van Mercator Europeesk Kennissintrum foar Meartaligens en Taallearen 

Bezoek website →