Uitgeverij Kleine Uil uit Groningen geeft Simon Vestdijks Een Alpenroman opnieuw uit. Op 23 maart was het 50 jaar geleden dat Vestdijk overleed.
Simon Vestdijk (1898-1971) was een zeer veelzijdig schrijver, die in zijn werk religie, seksualiteit en moraliteit verkende. Hij groeide op in Harlingen, een jeugd die hij later verwerkte in zijn Anton Wachter-romans. Vestdijk studeerde geneeskunde in Amsterdam en werkte als waarnemend huisarts. Hij schreef 52 romans, waarvan Terug tot Ina Damman, De kellner en de levenden, De koperen tuin en Ierse nachten tot de bekendste behoren. Zijn oeuvre heeft nog niets aan kracht verloren.
Een Alpenroman verscheen voor het eerst in 1961 en bracht de recensenten in verwarring. Trouw reageerde nog geschokt over deze ‘verboden vorm van geslachtelijke liefde’. Het Algemeen Handelsblad schreef: ‘Dit boek is ziek, zo ziek.’
Deze heruitgave bevat een toelichting door Doeke Sijens. Voor Tzum maakte hij een veelgeprezen serie over de historische romans van Vestdijk. Sijens sprak ook over Vestdijk in Tzums Literaire Hemel van maart.
Regenboogreeks
Uitgeverij kleine Uil start met een reeks klassiekers uit de lhbt-literatuur. Romans die het waard zijn om opnieuw uitgegeven te worden. Oorspronkelijk Nederlandse romans én vertalingen komen in een klassiek vormgegeven reeks op de markt zodat ook nieuwe generaties kunnen leren en genieten van een rijke literaire historie.
In de pers:
‘Goed nieuws: Een Alpenroman is heruitgegeven.’
Literair Nederland
‘Nu, zestig jaar later, valt op hoe genuanceerd en invoelend Vestdijk de relatie tussen de twee vrouwen heeft beschreven.’
Joep van Ruiten in het Dagblad van het Noorden.
‘Simon Vestdijk was voor zijn tijd best woke.’
Ally Smid in Trouw
foto: Eddy Posthuma de Boer