UNESCO heeft aangekondigd dat 49 nieuwe steden deel uit gaan maken van haar Creative Cities Network, wat zorgt voor in totaal 295 Creative Cities uit 90 landen over de hele wereld. Van deze nieuwe Creative Cities zijn er 3 aangewezen als Creative Cities of Literature: Göteborg, Zweden; Jakarta, Indonesië; en Vilnius, Litouwen.

Er zijn nu 42 Creative Cities of Literature uit 31 landen over de hele wereld. De UNESCO Creative Cities of Literature heten de nieuwe steden van harte welkom. Ze kijken ernaar uit om samen te werken om de kracht van literatuur in te zetten voor duurzame en inclusieve samenlevingen.

Het UNESCO Creative Cities Network (UCCN) is in 2004 opgericht door UNESCO en verbindt steden die cultuur en creativiteit inzetten als strategische factoren voor het bereiken van de 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling. Het netwerk benoemt steden uit zeven creatieve gebieden: ambacht en volkskunst, design, film, gastronomie, literatuur, mediakunst en muziek. Creative Cities zetten creativiteit in in hun ontwikkeling om inclusiviteit, veiligheid en duurzaamheid te verbeteren.